Jubilál az Ilyenek vagyunk nemzetközi tánckaraván

Négy gálaprogram, két nevelői koncert, négy táncház, kézműves vásár és kézműves foglalkozás, gasztrofesztivál, valamint szakmai előadás és tárlat is része a 15. alkalommal megrendezett Ilyenek vagyunk nemzetközi folklórfesztiválnak. A tánckaraván szeptember 14-e és 18-a között négy lévai járásbeli települést jár be.

A Lévai Regionális Művelődési Központ immár másfél évtizede szervezi meg nemzetközi felhozatallal a fesztivált. A tánckaraván külföldi néptáncegyüttesei mellett a járás néptáncformációi is jelen vannak.

A fesztivál célja a helyi néphagyományok erősítése mellett a más népek kultúrájának a megismertetése.

A helyi értékeket a barsi és a honti régióból merítik, bemutatva a térség jellegzetes néphagyományait.
A külföldi együttesek gerincét a visegrádi négyek tagállamainak együttesei alkotják. Idén a csehországi fellépő (Velička Néptáncegyüttes) mellett két magyarországi együttes (Árvalányhaj Néptánccsoport, Forrás Néptáncegyüttes) vesz részt a rendezvényfolyamon. Ugyanakkor Szerbiából (Skud Svet Sava) és Horvátországból (Fa Zora) is érkeztek résztvevők.


A térségbeli tánccsoportok és hagyományőrző csoportok között magyar formációkat is találunk, a lévai Garam Menti Néptáncegyüttest és a palásti Búzavirágot.

Az ötnapos tánckaraván csütörtökön a már hagyománnyá vált élő meghívóval vette kezdetét Léva központjában. A százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes népviseletbe öltözött tagjai ropták a táncot a járási székhely sétálóutcájában. Délután a Lévai Regionális Művelődési Központ épületében a jubiláló fesztivál dokumentumfotóiból nyitottak kiállítást.


Pénteken délelőtt a lévai Szent Mihály-templomban tartott szentmisén léptek fel a külföldi csoportok. Délután az ipolysági Honti Kulturális Napok keretén belül mutatták be tánctudásukat. A magyarországi Tésről érkező Árvalányhaj Néptánccsoport táncházat tartott az ipolysági fiataloknak.

Szombaton a tánckaraván bevette a lévai várat. Egész napon át tartó színes program várta a várudvarra látogatókat.
Garamtolmácsi, óbársi, zselízi és lévai néptánccsoportok mutatkoztak be a színpadon. Természetesen a külföldi csapatok is felléptek. Mindamellett kézműves vásár és foglalkozás, finom ételek és táncház is a szombati program részét képezte.


A vasárnapi állomás Palást lesz. A kultúrházban a Forrás Néptáncegyüttes, a szerbiai Skud Sveti Sava, illetve az Árvalányhaj Néptánccsoport mellett a helyi Búzavirág műsorát láthatják 15 órai kezdettel. A tánckaraván 15. évada Zsembérben zárul hétfőn nevelői koncerttel és táncházzal.

Az eseményfolyam a Művészeti Alap (FPU), a Kultminor és Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával valósul meg.


Írta:
 Pásztor Péter

text