Népzenei műhely, táncház és népmese napja

Az Innsbrucki Magyar Ifjúsági és Kultúregyesület csoportjai a hétvégén több programmal is várják a térségben élő magyarokat. Szombaton és vasárnap ismét lesz népzenei műhely a szombathelyi Boglya együttessel, de táncház is kapcsolódik az eseményhez. Emellett a magyar népmese napján,szeptember 30-án pedig mesehősökké avatják majd a jelen lévő gyerekeket.


Színes programkavalkád várja ezen a hétvégén mindazokat, akik Innsbruckba látogatnak. Egy újabb népzenei műhely program veszi kezdetét már szombaton, amely egészen vasárnap kora délutánig tart, amelyen ezúttal is a Szombathelyről érkező Boglya zenekar vezetői tanítják majd az ifjú népzenészeket. Ebbe a programba egyébként bárki becsatlakozhat, attól függetlenül is, ha a korábbi eseményeken még nem vett részt – hangsúlyozta Schenk Angyalka, az Innsbrucki Magyar Ifjúsági és Kultúregyesület elnöke.

 A műhely programját szombaton egy táncház szakítja meg, ahol Márczis Krisztián és Dorner Magdolna tánctanárok segítik majd a gyerekektől a felnőttekig a résztvevőket, hogy elsajátíthassák a tánclépéseket.



A program nyitott minden érdeklődő számára, aki csatlakozni szeretne, akár csak egy alkalomra is. Az egyetlen előfeltétel egy hangszer, például hegedű, brácsa vagy cselló alapfokú ismerete. Lesz citeraoktatás is, amelyhez nem szükséges előképzettség. "Mindig szívesen látjuk az érdeklődőket. Jelentkezzenek bátran, mi majd megmondjuk, hova üljenek, hozzák a hangszereiket, és zenéljünk együtt’ – biztatott Schenk Angyalka.


A hagyományőrző népzenei műhely szombat reggel kezdődik és egészen az esti táncház rendezvényig tart. Ezután vasárnap folytatódnak majd az oktatások. A résztvevőknek lehetőségük lesz a korábbi alkalmakkor tanult zenék felelevenítésére és új darabok megtanulására. A Boglya együttes nem először hozza el programját Innsbruckba, és a visszajelzések mindig pozitívak voltak. A résztvevők úgy találták, hogy a program jótékonyan erősíti a magyar népzene és néptánc megértését és megbecsülését.

Szombat: a magyar népmese napja

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség megtartása és továbbadása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. Ezúttal az innsbrucki magyarok is készülnek, és szombaton bárki mesehős lehet – avat be bennünket Schenk Angyalka, az egyik szervező egyesület vezetője.

 


Bányi Kriszta

text