Koncz Gergely zenekara és a finnek

Koncz Gergely zenekarának különlegessége, hogy változtatás nélkül adja vissza az eredeti népzenét. Ez a mai világban kezd ritkaságszámba menni, amikor az a menő, ha valaki látványos, jól eladható tömegcikket csinál az „újragondolt” népzenéből.
– Annál mi sokkal jobban tiszteljük mind a négyen, amit ezidáig igyekeztünk megtanulni, mint hogy változtassunk rajta – teszi világossá a zenekara hitvallását Koncz Gergely hegedűs. Ennek szellemében Magyarpalatka című lemezük, aminek anyagát december 7-én előadják a Hangvillában, élő zene. A hangszerek régi gyantásak, nincsenek technikai trükkök. A régi, hamisítatlan palatkai hangzást adják vissza. Úgy szól, ahogyan ők négyen ezt el tudják játszani.

A Találkozások Zenevárosban című sorozatban ugyanazon az estén fellépő finn Teho duó velük ellentétben világzenét játszik, szabadabban kezelve, újraértelmezve a zenei örökséget, nem csak a finnt, hanem az írt és a spanyolt is, mindent, amiben jó hegedűszólók vannak. „Innovatív virtuozitással játsszák a tradíciót” – írják róluk.

Érdekes lesz a két különböző felfogású zenekart meghallgatni, amelyek abban azért biztosan hasonlítanak egymásra, hogy a Teho egyik tagja is falusi zenész, tehát ők is valódi népzenéből indulnak ki. Kiderül, vajon van-e a magyar és a finn zenei nyelv között rokonság?

 A Balaton-felvidéki Örvényesen élő népzenész a Veszprém Kukacnak elmondta, szándékosan törekszenek hamisítatlan népzenére, mert szeretnék jó felé terelni a törekvéseikre fogékony zenészeket, táncosokat. Arra az útra, ami szerintük a mai napig jó út, s az is lesz mindig.

– Szeretnénk megnyerni azokat is, akik nem hallgatnak eredeti felvételeket. Vagy nem eleget. Pedig mennyi van… Ha olyan kollégáknak is segíthetnénk, akik a számunkra fontos részleteket eddig nem hallottak meg. Ha emiatt egy kicsit is jobban odafigyelnek az eredetire, már volt értelme ennek a Magyarpalatka albumnak. Azt a hangzást igyekszünk visszaadni, ahogy 1969 és 1985 közt magyaroknak muzsikáltak a palatkai zenészek tánc alá, odahaza, a saját vidékükön.

– Tudom, hogy mi sem vagyunk eredetiek, csak tanítványok – de a lehető leghitelesebben szeretnénk muzsikálni, szép arányokkal, szép táncos tempókkal, a dallamokban szép fordulatokkal, s három olyan zenésszel, aki már mindent megtapasztalt, megérlelt– fogalmazott a hegedűs, aki hozzáfűzte, a zenekari társai legendák, már a hetvenes években ott voltak a helyszíneken, ahol még az eredeti népzenészektől lehetett tanulni.

A zenekar tagjai: Koncz Gergely – hegedű, Fekete Antal „Puma” – kontra, Liber Endre – kontra és Havasréti Pál – nagybőgő.

A Találkozások Zenevárosban sorozat keretében meghirdetett december 7-i koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Helyszín: a veszprémi Hangvilla. Támogató: a Veszprém-Balaton 2023 EKF.



Bartuc Gabriella

text