XX. Ricsaj Népművészeti Találkozó Óbecsén

Huszadik alkalommal szervezték meg Óbecsén a Ricsaj Népművészeti Találkozót.

  Idén több mint háromszáz táncos lépett színpadra a Ricsaj Népművészeti Találkozó keretében. A fellépők Vajdaság több településéről érkeztek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörbe.

Vajda Júlia, néptáncos, Manó táncegyüttes, Újvidék:

Négyéves korom óta táncolok, és nagyon szeretem, mert mindig volt egy barátnőm, akivel az elejétől fogva együtt járok, és nagyon megtetszett.

Varró Tódor, néptáncos, Kiscimbora táncegyüttes, Óbecse:

Tizedik éve, hogy néptáncolok. Egy bálon vettem részt, amikor megláttam, hogy velem egyidősek táncolnak, és azt, hogy tudnak táncolni, és ez engem nagyon vonzott. Így a szüleimmel együtt úgy döntöttünk, hogy én is elkezdek néptáncolni, azóta pedig mondhatom, hogy egy szerelem alakult ki közöttem és a néptánc között.

A 20 év alatt a szervezőknek sikerült egy olyan gyerekfesztivált létrehozniuk, aminek köszönhetően több száz gyerek találkozhatott a népi hagyományokkal.

Cseszák Balázs, szervező:

Sok gyerek találkozott a népművészettel, néptánccal, néphagyományainkkal, kézművesmesterségekkel, népmesével, tehát a népi kultúra több szegmensével, és ezáltal nemcsak, hogy betekintést kapott, hanem ki is próbálhatta ezeket a dolgokat, és ez segített abban, hogy népszerűsödjön a népi kultúra, néptánc Óbecsén is és egész Vajdaságban.

Ahogyan minden évben, a táncegyüttesek fellépése mellett kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások is várták a látogatókat, ahol a gyerekek kipróbálhatták a gyertyaöntést, a gyöngyfűzést és még sok mást. A jó zenét a Fokos és a Csermely zenekar szolgáltatta.

text