X. Vajdasági Magyar Népzenész Találkozó

Kishegyes

Tizedik alkalommal tartanak téli találkozót a vajdasági magyar népzenészek Kishegyesen a Juhászok civil szervezet szervezésében.

Juhász Gábor, szervező:

A vajdasági magyar zenészek rengeteget szolgálnak az év folyamán, rengeteg fellépést muzsikálnak, rengeteg tánccsoportot kísérnek, táncházakat muzsikálnak. Ez a hétvége pedig arról szól, hogy mi itt egymás között örömzenéljünk, beszélgessünk a programjainkról, a kiadványainkról, a képzéseinkről, beszélgessünk egymásról, hogy ki hogy van, ki mit csinál, mivel foglalkozik. Ez nagyon fontos, hogy ezeket a dolgokat így az év elején elrendezzük.

A magyar népzene megértése Kodály nyomán az eredeti forrás megismerése és Bartók hitvallása szerint a szomszédos népek zenéjére való rácsodálkozás útján történik. A népzenész találkozón a hatvanas-hetvenes években, erdélyi adatközlőktől felvett videóanyag elemzésével tanulják újra őseink tudását.

Tillinkó Luca, prímás, Horgos:

Nagyon szeretem a kalotaszegi tájegységet mind hallgatni, mind játszani. Számomra nagyon érdekes volt ez az előadás, mert rengeteg dolgot megtanulhattam, amit eddig nem tudtam, és sok új dallamot is meghallgattunk a gyűjtésekből.

Szerda Balázs, Fokos zenekar, Óbecse:

Tanulni mindig lehet és mindig kell is. Mi is, a Fokos zenekarral, már több, mint tíz éve muzsikálunk, és most is azt látjuk, hogy van egy csomó új dolog, amire felhívják a figyelmünket az idősebb zenészek, a nálunk tapasztaltabb zenészek. Mi is igyekszünk a tudásunkat átadni a fiatalabb generációnak, és örömmel látjuk azt, hogy ez a zenésztalálkozó is folyamatosan fiatalodik.

Az első napon a vonós, másnap pedig a tamburazene áll a középpontban, összesen 130 muzsikus vesz részt a találkozón.

Dr. Árendás Péter, egyetemi docens, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem:

Nagyon jó szellemiségben muzsikálnak az itteni muzsikusok. Nagyon jól gondozzák, hogy a fiatalok is megkapják azokat az impulzusokat, megkapják azokat a csatornákat, hogy a lehető legjobb úton tudjanak haladni. Példa erre sok fiatal muzsikus, aki már most, korát meghazudtolva kiválóan muzsikál, széles repertoárral rendelkezik. És az a fajta nyitottság, hogy szeretnének minél többet tudni, hogy egy ilyen előadásra ilyen sokan eljönnek, mert azt gondolják, hogy igen, van még mit tanulni, ez számomra abszolút példamutató. Én nagyon szeretek itt lenni közöttük, másrészt pedig nagyon sokszor példálózom a vajdasági táncház-zenészekkel a Kárpát-medence más területein. Ilyen jó felfogású, ilyen összeszokott csapatra lenne szükség mindenhol.

Lehet, hogy nem a vajdasági magyar népzenének legmélyebb a gyökere, de kétségkívül legszebb a virága.

text