Szigorít a kormány

Már a néptánc sem ad felmentést a mindennapi testnevelés alól 

Egy friss törvénymódosító javaslat szerint csak a versenysportolók kaphatnak majd felmentést, és ők is csak akkor, ha az edzésük a testnevelésóra idejére esik. Emellett több ponton változtatna a kormány a nemrég elfogadott vendégmunkástörvényen is.

Több tucat, összesen 26 különböző törvényt írna át az Országgyűlés elé benyújtott, 57 oldalas módosító csomag, amit A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról címmel kedden nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. 

A változtatások érintik a köznevelési törvény mindennapos testnevelésről szóló szabályait is, szűkítve a felmentés lehetőségeit. Eltörlik a felmentést adó kivételek közül a műveltségterületi oktatást (pl. néptánc), az iskolai sportkörben való sportolást és a sportszervezet által kiállított igazolás alapján végzett sportot. 

A jövőben csak „a versenysportolóknak a testnevelésórával azonos időszakra eső edzései mentesítenek a mindennapos testnevelésen való részvétel alól”. De nem korlátlanul, mert „legfeljebb heti két óra váltható ki igazolt sportolói jogviszonyban álló versenyző tanuló kérelme alapján edzéslátogatás igazolásával”. 

A csomag foglalkozik a nem is olyan régen, tavaly decemberben elfogadott vendégmunkástörvény rendelkezéseinek kisebb-nagyobb változtatásaival, pontosításaival: csak ezt a jogszabályt 27 ponton írnák át. Például a vendégbefektetői vízum érvényességi idejét 6 hónapban maximalizálnák.

text