Elhunyt a Boglya prímása Földesi Jánosné

Rózsa az égiek szénaillat-ölelésében

Te voltál a Boglya lelke, a mindennél jobban szeretett prímásunk! Öröm volt Veled együtt muzsikálni! Örökké a fülünkben és szívünkben cseng hegedűd hangja…" - áll a Boglya Népzene Együttes közösségi oldalán. A vasi népzenei élet ismét szegényebb lett egy csodálatos, szerény és emblematikus népzenésszel. Március 21-én az égiek hívták, hogy szénaillat-ölelésükben muzsikáljon Földesi Jánosné Rózsa, a Boglya prímása, vezetője. Írásunkkal és 2008-tól 2023-ig terjedő képanyagunkkal rá emlékezünk. 
A főiskolán alakult 40 éves zenekar, a Boglya Népzenei Együttes prímása, vezetője, Földesiné Rózsa Nagykanizsán született 1965-ben. Együttesével most is a jubileumi CD felvételén dolgozott, a vasi-őrvidéki népzenei gyűjtéseken, azok kiadásán, élővé tételen. A velemi majd kőszegi népzenei Boglya táborok vezetője volt férjével, Jánossal, akivel példamutató házasságban éltek, munkában és a mindennapi életben is elválaszthatatlanok voltak. Franciaországtól - Isztambulig körbemuzsikálták magyar népzenével a fél világot - mondta lapunknak Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője.

  A Boglya Népzenei Együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, a tanárképző főiskola hallgatóiból, és elkötelezettje lett a hagyományhű népzene elsajátításának és közönséghez való eljuttatásának. 40 éve ezen a kijelölt úton haladt a zenekar.  


A Táncház Találkozó állandó résztvevői, a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai. Tovább is adták tudományukat, a Bartók Béla Zeneiskola Népzenei tanszakát vezette Földesi Jánosné és János, sok-sok zenészt neveltek a mozgalomnak, akik már saját együttesekben működnek tovább. A több mint húsz Boglya Táborban adatközlők meghívásával a hiteles paraszti muzsikát adták tovább a fiataloknak. 1992 óta folyamatosan járták a magyar nyelvterületet.

  A „Vas megyében születtem" sorozat gazdái, 1999-óta a vasi népzenei együttesek, pávakörök, citerazenekarok bemutatójának lelkes szervezői. Az őrvidéki, burgenlandi népzenei gyűjtések feldolgozói, elkötelezett oktatói és előadói. Állandó zenei kísérete a zenekar az Ungaresca Táncegyüttesnek, a Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola Csoportjainak és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttesnek.

Földesi Jánosné Rózsa, a Boglya zenekar vezetője kapta 2013-ban a Savaria Szimfonikus Zenekar által alapított Bárdos Alice-díjat.

A díjat ének-zene szakos tanárnők és tanárok részére alapították, akiket adott évben nyilvános szavazás során a szavazók választanak meg. Már a jelölés folyamata is teljesen nyilvános és nyitott volt: az oktatási intézmények vezetőitől kértek javaslatokat, hogy a saját iskolájukból kit tartanak a díjra alkalmasnak. Sok jelölés érkezett és annál is több szavazat. Tíz nap állt rendelkezésre a közösségi portálon a szavazatok leadására. A beérkezett közel háromezer szavazat alapján a díjat elsőként Földesi Jánosné szombathelyi ének-zene tanár - s egyben a Boglya zenekar vezetője - kapta.

Az elismerést átadó Mérei Tamás zenekarigazgató - aki maga is a Paragvári Utcai Általános Iskolában töltötte diákéveit - két hozzászólást ragadott ki a közösségi portál kommentjei közül: 


„Földesi Jánosné Rózsa néni a legjobb ének-zene tanár. Minden gyerek kivétel nélkül szereti, mindig megtalálja velük a közös hangot. Kérek mindenkit, szavazzon rá, ha teheti. Köszönöm" 

„Gratulálok volt osztályfőnökömnek. Nagyszerű pedagógus, fantasztikus lélekkel. Nála nagyszívűbb, empatikusabb, kedvesebb embert keresve is nehezen talál az ember."

---------------------

A Boglya Népzenei Együttes prímása FÖLDESI JÁNOSNÉ szül. Baa Rózsa végső nyugalomra helyezése március 27-én (szerdán),a 16.00 órai gyászmisét követően, 16.45-kor lesz Torony I. temetőjében.
A család kéri a személyes részvétnyilvánítás mellőzését.

text