Páva minősítő pályázat

Jelentkezési határidő 2024. szeptember 13.

Jelentkezési határidő
2024. szeptember 13. 23:59

Az 530/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet értelmében a Hagyományok Háza a népi előadó-művészeti alkotások minősíttetésére és népi előadó-művészeti minősítő cím elnyerésére felhívást tesz közzé.

I. A MINŐSÍTÉS KRITÉRIUMAI
A népi előadó-művészeti alkotások minősítésére a Hagyományok Háza főigazgatója minősítő zsűrit kér fel. A zsűri véleményezi a minősítés céljából benyújtott alkotásokat.

Az alkotás meghatározása szakáganként eltérő.

Tájékoztató az alkotások meghatározásáról

Az alkotás a minősítés során Nagy Páva vagy Páva besorolást kaphat. A minősítés kritériumai: a szakmai, művészeti megvalósítás és a népi előadó-művészet továbbéltetésében, a magyar nemzeti, illetve magyarországi nemzetiségi kulturális identitás erősítésében, a kulturális érték- és mintaközvetítésben betöltött szerep, a népművészeti hagyományok őrzésének komplexitása, az előadóművészi színvonal és a folklorisztikai hitelesség.   

Nagy Páva minősítési besorolást kap az a népi előadó-művészeti alkotás, amely egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értéket képvisel, magas színvonalon jeleníti meg a magyar, illetve valamely magyarországi nemzetiség népművészeti hagyományait, a hagyományos stíluselemeket és technikai megvalósítása, előadói színvonala és folklorisztikai hitelessége kifogástalan.

Páva minősítési besorolást kap az a népi előadó-művészeti alkotás, amely esztétikai és technikai szempontból is színvonalasan, folklorisztikailag hitelesen jeleníti meg a hagyományos stíluselemeket.

 

II. PÁLYÁZÓK KÖRE
A kérelmezők népzene, néptánc és népmese szakágakban adhatják be kérelmüket, hagyományőrző, revival amatőr és hivatásos kategóriában, az alább meghatározott korhatári megkötésekkel. (Az alább ismertetett életkort a pályázónak a kérelem benyújtásának határidejéig, 2023. szeptember 18. napjáig kell betöltenie.)

Néptánc:
1. Néptáncos szólista / táncospár kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév. (Táncospárok esetében is személyenként szükséges a kérelem adatlapok kitöltése!)

2. Hagyományőrző néptáncos szólista / Hagyományőrző néptáncos táncospár kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév. (Táncospárok esetében is személyenként szükséges a kérelem adatlapok kitöltése!)

3. Amatőr néptáncegyüttes kategória, alsó korhatára: felnőtt amatőr táncegyüttes esetén betöltött 18. év. Több korcsoportban működő néptánc műhelyek esetében az alkotás felvonultathatja az együttes több korosztályát, amennyiben az egy egész, szerkesztett mű marad. Ebben az esetben az alkotással a műhely pályázik.

4. Hivatásos néptáncegyüttes

5. Hagyományőrző néptáncegyüttes kategória, alsó korhatára: nincs megkötés

6. Gyermek néptáncegyüttes kategória, korhatári megkötése: 9-17 év között

Népzene:
7. Népzenei együttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév

8. Hagyományőrző népzenei együttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév

9. Népi énekegyüttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév

10. Hagyományőrző népi énekegyüttes kategória, alsó korhatára: betöltött 14. életév

11. Hangszeres szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév

12. Hagyományőrző hangszeres szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév

13. Népi énekes szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév

14. Hagyományőrző népi énekes szólista kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév

Népmese:
15. Mesemondó kategória, alsó korhatára: betöltött 18. életév

 

Az korhatártól eltérés csak csoportos jelentkezők esetében lehetséges, azzal a megkötéssel, hogy a társulat legfeljebb 20%-át kitevő tagok lehetnek idősebbek vagy fiatalabbak, és legfeljebb két évvel.

.....

text