Felnőttként kezdték

Kétszáz néptáncos lépett színpadra Debrecenben

 Az országban egyedálló rendezvényt tartott a hétvégén a Debreceni Népi Együttes. A város már kilencedik alkalommal adott otthont a Kezdő Felnőtt Néptáncosok Országos Találkozójának. A programra az ország minden pontjáról érkeztek, például még Budapestről, Jászberényből és a vármegye több településéről is. 

Idén tizenegy csoport csaknem kétszáz táncosa lépett színpadra. A néptánccsoportok műsorai között a Debreceni Népi Együttes ifjú pedagógusai tartottak oktatást, majd egy különleges hangulatú táncházat tartottak a Bürkös Zenekar közreműködésével.

 A rendezvényen a debreceni és Hajdú-Bihar vármegyei kézművesek is kiállítottak.

Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője úgy fogalmazott: a rendezvénynek az volt a fő célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson azoknak a táncosoknak, akik felnőttként kezdtek néptáncot tanulni, de a program egyfajta találkozási lehetőség is volt a népművészet különböző ágai között.

Hercz Vilmos kiemelte  - fontos, hogy a 21. századi, rohanó világban valaki megtehesse, hogy felnőtt fejjel ismerje meg a kultúránkat. Meg kell becsülni, hogy a családja és munkája mellett a szabadidejében vállalkozik erre.

Hozzátette néptánc nemcsak mozgási lehetőséget biztosít, hanem igazi örömforrás is.

A Kezdő Felnőtt Néptáncosok Országos Találkozóján vasárnap szakmai kerekasztal-beszélgetést is tartottak, ahol mások mellett a Hagyományok Háza szakemberei is részt vettek. A rendezvény támogatója Debrecen Megyei Jogú Város, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Csoóri Sándor Program voltak.

A Debreceni Népi Együttes jövőre ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, melyet egy egész éves programsorozattal köszöntenek.

 Szerző: Keserű Zsuzsa



text