Néptánc minden évszakban

Szerelmes hangulatban kezdi meg négy előadásból álló színházi évadát az Ajka-Padragkút Táncegyüttes. A rendhagyó programsorozattal felelevenítik az elmúlt időszak emlékezetes színpadi alkotásait, így a különleges évad lehetőséget ad arra, hogy ne merüljenek a feledés homályába a nagy műgonddal megkomponált darabok egyetlen bemutató után.
Minden műsor az emberi élet különböző hangulataiban ragadta meg a magyar tánckincset. Elsőként a Szerelmes Mezőség című összeállítás várja vissza a közönséget októberben 11-én. Az őszi kulturális kínálat gyöngyszemének a Nagy László Művelődési Központ színházterme ad otthont.
„Az ősi lábnyomokon járt tánc, az anyanyelven írt költészet és a szerelem három olyan érték, amely összeköti az embereket határokon túl is.” Nagy László versei vezérfonálként szövik eggyé az előadás darabjainak szövetét, részletei csujjogatásokban, népdalok szövegeiként térnek benne vissza. Az őszi előadás egy vallomás lesz a Mezőségről, halhatatlan muzsikusairól, és a mindent átjáró táncról. A színpadra vitt művészi elképzelést Mihály Péter színész és a Zagyva Banda – Németh Dénessel és Koncz Gergővel kiegészülve – segíti kibontakoztatni.
Karácsony előtt „Kalotaszeg könyvéből” című előadás varázsol ünnepi hangulatot a közönség számára. A darab azoknak az adatközlőknek állít emléket, akik utolsókként közvetítettek hiteles információkat a tánckincsünkről.
Tavasszal A papucsszaggató királykisasszonyok című népmese feldolgozását láthatja a nagyérdemű. Az emlékezetes produkcióban kacér királylányok, egy furfangos juhász, boszorkány, ördögök és vidám falubeliek fonják majd a népmese szálait.
Az évad zárásaként Gyógyító nevetésre invitálja a táncegyüttes a közönséget a nyár első napjaiban. A jellegzetes székely anekdotákat a táncegyüttes tagjai jelenítik meg gesztusaikban, váratlan helyzetekben, jelképes mozdulatokkal. A történetek szeretőkről, becsapott anyósról, kórházi ágyon férfiasságukat vesztett emberekről hordoznak tanulságot.

text