Hetvenedik születésnapját ünnepli a csabai Tabán Táncegyüttes vezetője

Több ezer gyermekkel ismertette és szerettette meg a néptáncot Kurtucz Borbála, a Tabán Néptánc Egyesület elnöke és egyben alapítója, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője, aki hétfőn ünnepli hetvenedik születésnapját. Volt, hogy az ablakon szökött ki, hogy táncolhasson, az 1990-es években pedig egyetlen mozgó oktatóként a peremkerületi iskolákban tanított és toborzott.

– Honnan ered a tánc szeretete?
– Meghatározó volt, hogy olyan családba születtem, ahol az összejöveteleken rendszeres volt az éneklés, a nótázás, szüleim hangszereken játszottak. A néptánccal általános iskola alsó tagozatában ismerkedtem meg. A városban akkor nem voltak gyerekegyüttesek, egy szakkörben kezdtem el táncolni. Utána a Balassiba, Born Miklós kezei alá kerültem.

– Igaz az a legenda, miszerint kiugrott az ablakon, hogy táncolhasson?
– Már fiatalon el kellett tartanom saját magam, ez pedig jelentős munkahelyi elfoglaltsággal járt. Fodrászként két műszakban dolgoztam. Bár volt hivatalos kikérőm egy fellépésre, a munkahelyi vezetőm nem engedett el, ezért az udvarra néző ablakon kiugrottam és elszöktem a rendezvényre. Később mondták, hogy válasszak, és a tánc mellett határoztam.

– Mi döntött?
– Részt vettem a 70-es években az első, Tímár Sándor vezette táncházvezetői tanfolyamon, megismerkedtem az eredeti néptánccal, annak természetes közegével, új dalokkal és táncokkal. A Békés Banda vezetőjével, néhai Barbócz Sándorral bejártuk Békés megye összes települését. Ez olyan élményt jelentett, ami alapján eldöntöttem, hogy ezt főállásban szeretném csinálni. Később jöttek a képzések, és ahova hívtak, ott segítettem, tanítottam. A Balassi asszisztense lettem, rengeteg kis együttest irányítottam.

– Aztán 1993-ban saját együttest alapított.
– Azt láttam, hogy Békéscsaba peremkerületi iskoláiból kevesen tudnak részt venni az együttes munkájában. Úgy gondoltam, ki kell menni a Lencsésire, Jaminába. Kétszáz gyerek került a kezeim alá. Akkor az ötletem nem kellett senkinek, és a kétszáz gyereket is mondhatni elvették tőlem. Vallom, nem csak a táncosoknak, a vezetőnek is kitartónak kell lennie. Túl kell élni a különböző elvárásokat, és kérdés, hogy kinek kell megfelelni. Felvetődhet, hogyan lehet művészetet csinálni beosztottként. Ezért döntöttem a saját együttes alapítása mellett.

– A Kistabán azóta felnőtt Tabán Táncegyüttessé.
– A megalakulás óta rengeteg segítséget kaptam, például szülőktől, nemzetiségi önkormányzatoktól. Ami az oktatást illeti: hiába tudok valamit technikailag, nőként nem lehetek egy idő után a fiúk számára minta. Itt jön képbe a fiam, Farkas Tamás, aki előtáncosként, majd szólótáncosként átvette ezeket a feladatokat. Fontos az adott szó, hogy aki azt mondja, ott lesz, az nem is hiányzik, tényleg eljön az előadásra – különben saját magát zárja ki az együttesből.

– Kerek születésnaphoz érkezett. Egy táncos meddig táncol?
– Szíve szerint addig, amíg él.

Több tanítványa hivatásos táncos lett

------------

Kurtucz Borbála a munkája során mindig az autentikus, eredeti néptáncok színpadra állítását helyezte előtérbe, pedagógiai és szakmai hozzáértése többek között abban is megmutatkozik, hogy több egykori békéscsabai táncosa, tanítványa mára hivatásos együttesek szólistái, tánckarvezetői lettek. Ő alapította 27 éve a Kistabánt; valamint az együttest működtető Tabán Néptánc Egyesületet. A Tabán Táncegyüttes háromszor elnyerte a Kiválóan Minősült együttesi címet, amely a legnagyobb kitüntetés a hazai néptáncmozgalomban.Licska Balázs

text

Most szól: