Ingyenes táncház várja az érdeklődőket a Kölyökvárban

Így Tedd Rá

Ingyenes táncház várja az érdeklődőket a Váci Mihály Kulturális Központ Kölyökvár tagintézményében. A programon a Szabolcs Néptánc Egyesület oktatói vesznek részt, augusztusban három alkalommal biztosítanak lehetőséget az amatőr és profi táncosoknak egyaránt. A gyerekek az „Így Tedd Rá” módszer segítségével ismerkednek meg a táncház alapjaival.
 

A piros tulipánokon páros lábbal ugrálnak, a sárgán már nyitott lábbal. A Váci Mihály Kulturális Központ Kölyökvár tagintézményében táncházra várták és várják a szabolcsi megyeszékhelyen élőket. Az „Így Tedd Rá” módszer segítségével ismerkednek a gyerekek a néptánc alapjaival. A táncházon részt vettek a kezdő kicsik, illetve a Szabolcs Néptánc Egyesület Apróka csoportjai is.

Nyitrai Emma elmondat: „Négy éve kezdtem el táncolni a Kerekerdő Óvodában Mónika néninél és nagyon szeretek táncolni.”

Szabó Luca hozzátette: „Én két és fél éves korom óta táncolok, már lassan 7 éve. Itt, a Szabolcsban kezdtem Mónika néninél és nagyon szeretem a táncot, amit itt tanít és az óvodában.”

A táncházat a Szabolcs Néptánc Egyesület táncoktatói tartották, Balassáné Sebestyén Mónika és Dalanics Nikoletta vezetésével. A Szabolcs Néptánc Egyesület Szabolcs Apróka és Mini Apróka csoportjaiban szintén az „Így Tedd Rá” módszer segítségével sajátítják el a gyerekek a néptánc alapjait. Az aprókáknak nagy kedvence a Balatoni Katalin által kifejlesztett módszertan, ezért megnyitották ezt a tánctanulást a nagyközönség számára is.

Balassáné Sebestyén Mónika, a Szabolcs Néptánc Egyesület Apróka csoport vezetője kiemelte: „A hagyományos néptáncoktatással szemben, itt nagyon sok színes eszközt használunk, mint pl. a színes tulipánok. A színes tulipánok segítségével könnyen, játszva tudják megtanulni a gyerekek a néptánclépés alapjait. Nagyon motiváló a kicsik számára, mert a színes eszközök, mint pl. dió, kötelek, babzsákok és táncpályák segítségével nemcsak könnyebben megtanulják, hanem nagyon megszeretik ezen keresztül a néptáncot is.”

A Kölyökvár egy hónapja nyílt meg a nagyközönség számára. Az intézmény munkatársai igyekeznek az ott működő négy művelődő közösség – a Nyíregyháza Táncklub, Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport, a Mandala Dalszínház és a Szabolcs Néptánc Egyesület – részére a legmegfelelőbb légkört biztosítani, mindent megtesznek a jó munkakapcsolat érdekében. A csoportok mellett igyekeznek további színes programokkal is becsábítani az érdeklődő városlakókat is.

Ágoston Ildikó, a VMKK Kölyökvár tagintézményének szakmai vezetője így fogalmazott: „Nyíregyházán, a Kölyökvárban igyekszünk olyan rést betölteni, amely a többi kulturális intézményben kevésbé van jelen, vagy nincs is jelen. Mi nem szeretnénk olyan programot kínálni, ami 100 m-re arrébb is jelen van. Az egyik ilyen a néptánc, mert mindenki szereti a néptáncot, de az amatőr néptánc mozgalom és a táncház mozgalom szabadsága az még nem nagyon valósult meg Nyíregyházán. Mi ezt szeretnénk folytatni, ebben a gyönyörű, csodálatos felújított épületben.”

A Váci Mihály Kulturális Központ Kölyökvár tagintézménye augusztusban is várja a táncolni vágyókat, ami a Hagyományok Háza Hálózat támogatásával valósul meg. Mivel a lakosság minden generációját igyekszik a Kölyökvár megszólítani, ezért a szenior korosztályra is gondolva egy flashmobbal készülnek a nyíregyházi nyugdíjasklub tagjai. Programjaikról részletesen a Kölyökvár közösségi oldalán tájékozódhatnak. Augusztusban, 4-én, illetve 24-én két alkalommal is várják az érdeklődőket.


 Bakai Judit

text