X. Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál

Tizedik alkalommal rendezték meg a Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivált Topolyán. A háromnapos rendezvény néptánc gálaestjét szombaton tartották meg, amelyen a vajdasági táncegyüttesek mellett kiskunmajsai és beregszászi tánccsoportok is felléptek.

 A Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivált a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezi meg minden évben.

Kisimre Szerda Anna, a topolyai Kodály Zoltán MMK elnöke: Azzal a céllal hoztuk létre, hogy a népművészet minden ágazatát bemutassuk a topolyai közönségnek, de nemcsak a topolyaiaknak, hanem a környékbelieknek is. Úgy kezdtük a fesztivált 10 évvel ezelőtt, hogy környékbeli együtteseket hívtunk meg, és lassan szélesítettük, bővítettük a kört. Nemcsak táncegyütteseket hívtunk meg, hanem énekcsoportokat, zenekarokat, valamint kézimunkacsoportokat is.

A gálaesten a helyi táncegyüttesek mellett Kiskunmajsáról, Beregszászról, Csantavérről és Kishegyesről is érkeztek vendégfellépők.

Limóci Hunor, Mayossa Táncegyüttes, Kiskunmajsa: Az életemet átszövi az egész a néptánc. A barátaim is, a családom, igazából a nővérem is, mindenki táncol. Az egész környezetemet átszövi a néphagyomány, a néptánc.

Góbor Zoltán, Kisvirgonc Táncegyüttes, Topolya: Egy éve táncolok, nagyon szeretem a néptáncot, mert szeretek gyakorolni, szeretek táncolni.

Grica Kamilla Anna, Rezeda Táncegyüttes, Beregszász: Négy éve táncolok, nekem a néptánc úgymond a mindenem. Nélküle szerintem már létezni sem tudnék, mert nagyon szeretem csinálni. Megnyugtató, a rosszabb napokban felvidít. Viselet téren a viski viselet különlegesebb számomra. Ez egy polgári viselet, letisztult, egyszerű mégis különleges, színekben pompás, de különleges egyszóval.

Éter Máté, Cirkalom Táncegyüttes, Topolya: Maga a néptánc szerintem nagyon fontos dolog az emberek életében, vagyis fontos dolgot kéne, hogy jelentsen manapság az emberek életében, akárcsak száz évvel ezelőtt. Maga a hozzállás, az eszme egy hatalmas karakteres gondolkodást ad az embereknek, ez nagyon fontos ahhoz, hogy ismerjék a kultúrájukat, a hagyományaikat, magát a táncot, és hogy régen az emberek hogyan éltek. Egyszerű példát tudnék felhozni, a férfiak akkoriban ezzel a szép táncukkal tudták a nőket magukhoz vonzani.

A fesztivál ideje alatt több zenekar is koncertezett, valamint kézimunka-kiállítás is volt.

text