Csodás Kalotaszeg

A Martonosi Pál Városi Könyvtár adott otthont a Pásztortűz Egyesület magyar kultúra napi rendezvényének január 22-én. Csodás Kalotaszeg címmel készült előadással Doktor László etnográfus, koreográfus és felesége, Doktor-Bagaméri Andrea. Közreműködött két tehetséges fiatal táncos: Lovai Attila és Szilágyi Kenese Lajos.

A magyar kultúra napja résztvevőit Erhardt Györgyi igazgató köszöntötte a könyvtárban. Az intézmény és a Pásztortűz Egyesület néprajzi értékeket állított fókuszba szakemberek közreműködésével.

Hetven dia színesítette a Csodálatos Kalotaszeg című előadást a helyi tékában. Doktor László és felesége gyűjtőútjaik élményeit osztották meg a közönséggel. A legtöbb Magyarvistához köti őket.

Elővettem az elmúlt 35 év gyűjtését a pandémia alatt, olyanokat, amik a civilek számára is érdekesek lehetnek. Kisfilmek, fotók egészítik ki az előadást. Az a szándékunk, hogy a szakmán kívül is tudjanak Kalotaszegről minél többet, és ismerjék meg életét. Pótolhatatlan, ami ott van, a Trianon által elszakadt területen – fogalmazott Doktor László etnográfus, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, a makói Forgatós Táncegyüttes művészeti vezetője.

Kalotaszegen belül sok faluban jártunk gyűjtőúton. Jó értelemben vett egyszerűséggel találkoztunk. Megvan mindennek a sorrendisége, időbelisége – vette át a szót Doktor-Bagaméri Andrea.

A rendezvényen közreműködött Lovai Attila országos szólótáncverseny II. helyezettje és Szilágyi Kenese Lajos Ezüst bojtos táncos.

Az eseményről bővebben olvashatnak februárban, a Halasi Tükör hetilapban.

Pál László

text