Jaj, bánatom, milyen nagy vagy

Műfaj:

sirató

Etnikum:

magyar

Település:

Feketelak

Megye:

Szolnok-Doboka

Tájegység:

Észak-Mezőség (Mezőség, Erdély)

Gyűjtő:

Kallós Zoltán

Szöveg

 • Jaj, bánatom amilyen nagy vagy, mind az én házamba vagy. Jaj, me akármerre menjek, mind a bánat van velem. Jaj, milyen nagy bánataim vannak, hogy egyes egyedül vagyak. Jaj, hogy nem tudok semmit az egyetlenegy gyermekemrül. Lelkem drága, drága kincsem!
  Jaj, hogy úgy eltünjen, jaj, hogy hírt se halljak soha. Jaj, ha tudnám merre van? Melyik ország szílibe. Jaj, én ippen oda mennék s a csontjait összegyűtném. Jaj, hogy bár azakat temessem el. Me nem tudom hunn porladnak. Me nem tudom hunn porladnak.
  Jaj, s az idesapja hazajütt, s ütet, soha nem mondta, hogy hunn van? Drága, drága jó emberem, lelkem drága jó emberem! Jaj, hogy teli vagyak bánattal, me hazajütt, s kilenc hónapig ilt. Jaj, s ütet is eltemettem, s itt vagyok egyes egyedül. Jaj, hogy úgy vagyok mint egy rab gólya, kinek nincsen pártfogója.
  Jaj, ha lenne valakim, hogy kipanaszaljam a bánatomat. Me jaj, hogy teli vagyak bánattal, s nincs kivel megosszam. Jaj, ha lenne kivel megosszam, jaj, lehet nem lennék ilyen teli.
  Drága, drága szép gyermekem, lelkem drága jó emberem! Jaj, jaj, melyiket bánjam inkább? A gyermekem, me csak ű vót, a társam, me társam vót?
  Jaj, Jóska, Jóska! Mér is tudtál te hazajünni? Jaj, addig jártál vóna térgyen s könyeken ameddig a fiadat megkaptad vóna. Jaj, d-ága Imrém, drága Imrém! Lelkem drága egyetlenben kincsem!
  Jaj, huvá mennyek, mere mennyek, huvá mennyek, mere mennyek?
  Jaj, hogy bár hírt halljak rúlad?...

Leírás

Siratja Dunántúlon, Csókakőnél elesett levente fiát és férjét, ki hazatérve orosz fogságból kilenc hónapra rá meghalt.

Most szól: