Pünkösdkor is Kőfeszt

Augusztus első hetében már negyedik alkalommal lesz Kőfeszt -A nyugalom fesztiválja. Idén azonban a fesztiválon túl már nem csak annak kísérőprogramja, a havonta egy alkalommal megrendezett Folkklub várja az érdeklődőket, hiszen a pünkösdi hétvégén debütál a Kőfeszt – a Szabad Táncház elnevezésű négynapos táncháztalálkozó, melynek szintén a Káli-medence több települése ad otthont. 

kőfesz 2022

A Kőfeszt a Káli-medence ötnapos összművészeti fesztiválja, amely minden nyáron mesés miliőben kínál változatos programokat a látogatóknak. A fesztivál egyik fontos missziója, hogy népművészetünk, néphagyományaink ne városiasodjanak el, elsősorban ne egy betondzsungel körülményei között éljenek, hanem természetes környezetükben: a falvakban. 

Ehhez a hitvalláshoz igazodva idén június 3-6-ig Kőfeszt – a Szabad Táncház címmel pünkösdi táncháztalálkozót szerveznek, amely több helyszínen, neves vendégekkel, ének- és tánctanulással, örömzenével, szabadegyetemmel, folkmozikkal, koncertekkel és táncházakkal várja az érdeklődőket. 

Kővágóörs, Kékkút, Köveskál, Mindszentkálla és egyéb meglepetés helyszínek adnak otthont a Szabad Táncháznak, olyan muzsikus és énekes közreműködőkkel, mint például Pál István Szalonna és Bandája, az Üsztürü, a Magyarpalatkai Banda és Koncz Gergő, az Erdőfű, a Tokos zenekar, Fábián Éva, Hideg Anna néni, Navratil Andrea vagy Pál Eszter, táncokat pedig olyanoktól tanulhatunk majd, mint például Farkas Zoltán 'Batyu' és Tóth Ildikó 'Fecske', Kádár Ignác ’Náci’, Kovács Norbert 'Cimbi', ifj. Zsuráfszky Zoltán, Németh Ildikó és Szabó Szilárd, de ott lesz a Kalotaszegi Legénytársulat is. 

A különböző helyszínek különféle tájegységekre lesznek bontva, így tehát Kékkút változik Székké, Kővágóörsön, a nemrég felavatott Botond pajtában kalotaszegi táncok lesznek, Köveskálon Mezőség mutatkozik be, Mindszentkálla pedig Szatmár világába kalauzolja a látogatókat.

Minden este lesz folkmozi, nagykoncert, napközben kézműveskedés, tánc- és énektanítás, valamint szabadegyetem. Természetesen szabad lesz a tánc a nap minden órájában, percében, helyszínén. A nevéből adódóan a kötöttségek a Szabad Táncház esetében minimálisak lesznek: ha egy bandának kedve van, akkor bárhol – országúttól az étterem teraszig – rázendíthet, és spontán táncházak is kialakulhatnak. 

Házigazda: Csúri Ákos, Berecz István, Korzenszky Tamás

 

Gajó Dorottya

text