Családi nap a királyhelmeci Bodrog Tanodában

A rendezvény iránt a vártnál jóval nagyobb volt az érdeklődés
 
Pezsgő hangulat, magyar népzene és néptánc csalogatta az érdeklődőket Királyhelmecen vasárnap délután a tanodába, ahol kézműves foglalkozást is tartottak.

A népzenét sokan és sokféleképpen, régóta értelmezik. Bartók szerint a népdal a természet tüneménye, Kodály szerint egy százhangú orgona. Valószínűleg mindkét állítás közel áll az igazsághoz, de azt biztosan tudjuk, hogy szükségünk van a népzenére, hiszen ezek a dalok a mi lelkünket is kifejezik. Manapság az is fontossá vált, hogy megmentsük mindazt, amit őseink megalkottak és megőriztek számunkra. A Tempora Orientia – A Jövő Nemzedékek, Dél-Zemplén Kultúrájáért és Fejlődéséért Polgári Társulás felvállalta ezt a feladatot, hiszen a magyar népi autentikus értékek népszerűsítését és továbbadását tűzte ki céljául.

A népzene képes különleges szintre emelni a játékot is, ezzel hozzájárulhat a gyerekek fejlődéséhez. Csoportban táncolva ugyanis a táncos palánták megismerik a testük határait, azok mozgatásának korlátait, ismerkednek a külvilággal, megtanulják a szabályokat, kapcsolatokat alakítanak ki, mindez növeli önértékelésüket, fejlődik ügyességük, kreativitásuk. Mindezt az évszázadok alatt csiszolódott, sok szűrőn átment és jól megfelelt műalkotásokon, népi gyermekdalokon keresztül élhetik meg a Bodrog Tanoda növendékei. Május 29-én azonban bárki részese lehetett ezeknek az élményeknek – gazdag program várta az érdeklődőket az eseményen, ahol a Bodrogközi Pulyák néptánccsoport tagjai bemutatták, amit az elmúlt év során tanultak.

    
Családi nap a királyhelmeci Bodrog Tanodában

A résztvevők közül bárki átélhette a tánc örömét a Nyíri Gábor vezette gyermektáncházban, ahol a kiváló Három Vidék Zenekar tagjai muzsikáltak. Ezt megelőzően Fekete Krisztián és Kisty Károly oktatók és tanítványaik népi hangszereket mutattak és szólaltattak meg a résztvevőknek. A zenés-táncos program után – melyen a citerások, a cimbalmosok és a hegedűsök mutatták be tudásukat – Karát Eszter kézműves foglalkozást tartott a gyerekeknek – tudtuk meg Leczo Bernadettől, a polgári társulás elnökétől. Az eseményre, melyen egyébként a bodrogszerdahelyi magyar alapiskolát látogató gyerekek is részt vettek (akikkel szintén Fekete Krisztián zenepedagógus foglalkozik – a szerk. megj.), a vártnál sokkal több érdeklődő érkezett.

„Természetesen nagyon örültünk a nagy érdeklődésnek, hiszen a május végi rendezvényünk egyik célja az volt, hogy népszerűsítsük a tanodában zajló munkát. Szeretnénk, ha minél szélesebb körben elterjedne az információ, hogy a gyerekek bármikor csatlakozhatnak a tanodában zajló tevékenységekhez. Akár a táncban szeretnék kipróbálni magukat, akár valamelyik hangszer iránt érdeklődnek, mi szívesen fogadjuk őket az év bármely szakában. A nyári hónapokban sem áll meg nálunk az élet; június 23-án teremavató ünnepséget szervezünk, ahol Oláh „Nyaka” Árpád, Oláh Dezső, Ifj. Hajdók Géza és Dobcsák János emléktermeit avatjuk majd fel. Az eseményen ismertetjük a négy bodrogközi személyiség életútját, a termekben háromméteres bannereken mutatjuk be az őket ábrázoló fényképeket. Júliusban pedig ismét nyári táborba várjuk a gyerekeket” – mondta Leczo Bernadett.

A Tempora Orientia tavaly szeptemberben indított magyar népzeneoktatást Királyhelmecen, és Bodrogszerdahelyen, de abarai, imregi és szürnyegi tanítványaik is vannak. A programban hegedű- és citeraoktatást hirdettek meg, később azonban cimbalomoktatást is elindítottak. A polgári társulás elnökétől megtudtuk, idén bővül a repertoár, ha minden a terveik szerint halad, szeptembertől nagybőgőn és brácsán is tanulhatnak a gyerekek.

(bumm, katihudak)

text