Csak tiszta népzenei forrásból merít az alapító

Váralján kezdte pedagógusi pályafutását, Kakasdon házasodott

Az alapító atya Váralján kezdte pedagógusi pályafutását. A Sükösdi Népdalkör vezetőjeként érkezett az ötös körös találkozóra. Tolna megye székhelyéhez is erős szál köti.

Negyedszázada zeng az ének az úgynevezett ötös körös dalostalálkozón. Az évente visszatérő rendezvényt dr. Cseh Béla pedagógus indította útjára. Legutóbb Váralja, a helyi Hagyományőrző Egyesület Népdalköre fogadta négy vendégét, úgy mint az Érsekhalmi Hagyományőrző Népdalkört, a Keceli Kéknefelejcs Népdalkört, a Sükösdi Népdalkört és a Tázlári Rozmaring Asszonykórust. 

A művelődési házban fellépő csapatok száma így tette ki az ötöt. A helyszínen ott volt az alapító atya, az immár 82. életévében járó tanár úr, címzetes iskolaigazgató. Bár Bajáról érkezett, ebben a városban él már régóta, mégis, mintha hazatért volna Váraljára. A festői környezetben, erdők és dombok között megbúvó kistelepüléshez ugyanis személyes szálak és élmények kötik. 

– Itt, Váralján kezdtem pedagógusi pályafutásomat az 1959-es esztendőben – emlékezett vissza ifjonti éveire dr. Cseh Béla. – A falu meghatározta az életemet, de nemcsak a tanítás miatt. Ugyanis itt ismerkedtem meg majdani feleségemmel, aki ugyan nem váraljai, de Tolna megyei, kakasdi származású. Ott házasodtunk össze 1961-ben, azóta együtt vagyunk, immár több mint hatvan éve. 

A fiatal pedagógus annak idején gyakorlatilag mindent tanított a váraljai – akkor még létező – általános iskolában. Mostani látogatása alkalmával találkozott is egyik régi tanítványával, aki arra emlékezett, hogy az orosz nyelv alapjait a tanár úrtól sajátította el. Ezt azonban legfeljebb 1961-ig tehette, hiszen a fiatal pedagógus ekkor – lakáshelyzetének megoldatlansága miatt – a Bonyhád melletti Tabódra költözött, és itt is tanított 1965-ig. 

Majd egy megyehatárral odébb, Bács-Kiskunban, Sükösdön állapodott meg. A tanítói oklevél mellé megszerezte a tanári diplomát is magyar nyelv és irodalom-ének-zene szakon. Tillai Aurél, a későbbi Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző tanítványaként még jobban megerősödött benne a népdal iránti elhivatottság. 

Ennek is köszönhető, hogy ötven évvel ezelőtt megalakította a Sükösdi Népdalkört, s mint a bevezetőben írtuk, a kiemelkedő eredményeire joggal büszke kórus a váraljai találkozó részese, jeles szereplője volt. – Az ötös körös mozgalom 1997-ben bontott zászlót – mondta az alapító, aki idén kapta meg a szakma legrangosabb elismerését, a KÓTA-díjat. 

– A cél az volt, és ma is az, hogy a népdalkórusok a fellépések, a közönséggel és a szakmával való találkozások alkalmával minél jobban kiteljesíthessék művészetüket. Nagy öröm számomra, hogy rangot jelent az ötös körbe tartozni. Jubileumi, századik találkozónk egyébként öt évvel ezelőtt éppen Tolna megyében, Cikón volt. 

S van még egy kiváltképp fontos és erős szál, ami ugyancsak Tolna megyébe vezet dr. Cseh Béla bajai – a név végzet: Kodály Zoltán utcai – hajlékából. Kisebbik lánya, dr. Cseh Judit Szekszárdon él és dolgozik. Mint a Balassa János Kórház főorvosa, nemrég vehette át a Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének emlékérmét. 

Szeri Árpád

text