Nemzetközi táncház találkozót szerveztünk Bécsben

Két év kényszerszünet után végre ismét megrendezhette a Nemzetközi Táncház találkozót a Délibáb Bécs Magyar Kultúregyegyesület. Június 25-én a Per Albi-Hanson- Siedlungban a VHS nagytermében .

Amíg a felnőttek a színpadon készültek az esti fellépésre, addig gyerekeknek kézműves foglakozással indult a rendezvény.

Sokan szinte már örökös fellepői a fesztiválnak pl. a Kitka Bulgarische Rytmen Bécsböl , a Ne -felejts tánccsoport Linzböl , a Tanz auf Reisen osztrák népzenét és táncot bemutató együttes illetve Bécsben élö afrikai barátaink Aliou Dieme Szenegálból és Mamadu Cone Burkian Fasoból. Voltak persze akik most előszór jöttek, így például a Rozmarin Szlovák tánccsoport, Stefan Stankovic ifjú szerb tangóharmonika virtuóz Bécsből, a mosonmagyaróvári német nemzetiségi tánccsoport és a Bahar Bellydance Company Ajkáról Természetesen a házigazdák is felléptek az est folyamán elöször a Szivárvány gyermektánccsoport kiskunsági táncokkal aztán Doris Rusu és Rozs Péter citerán kaltoszegi muzsikával és végül a Délibáb táncegyüttes nyárádmagyarósi táncokkal.A házigazdák táncát ugyan úgy mint az este összes fellepőjét vastapssal jutalmazta a lelkes több száz fös közönség. A Magyarhang zenekar szépen muzsikálva Mészáros Erzsi primás vezetésével kísérte a fellepőket és később éjjel két óráig a fergeteges táncházban a széki, magyarbödi, sárközi, palatkai táncrendeket. A táncházban Léber László és Frank Anita tanított.

Az est talán egyik legszebb pillanata volt mikor Aliou Dieme az első rész utolsó fellépőjeként a szünet előtt lejött a színpad elé és az egész közönséget megtáncoltatta.

Bolgár barátaink két gyönyörű többszólamú népdallal és egy tölük már megszokott fergeteges koreográfiával színesítették a programot . Doris Rusu szép kalotaszegi leányként énekelt citerázott, tanárával Rozs Péterrel. A Bahar Bellydance Coppany elvarázsolt bennünket a közel-kelet világába zenével tánccal. A Ne-felejts palatkai koreográfiával érkezett hozzánk. Nagyon jó volt ismét felszabadultan táncolni, énekelni, a régen látott barátokkal és új ismerősökkel beszélni találkozni.

2012-ben volt az első ilyen rendezvényünk így idén lett volna a tizedik fesztivál. A pandémia két évet elvett tőlünk, de reméljük jövőre újra tudunk a közönségnek és a fellepőknek egy a mostanihoz hasonló felejthetetlen szép estét szervezni.

text