Tíz dolog, amiért érdemes elmenni a Hortobágyi Lovasnapokra

A Hortobágyi Lovasnapok legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, továbbá a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának és fogatgyűjteményének megismertetése. 
 A háromnapos program péntektől immár 54. alkalommal várja a látogatókat, grandiózusabb programkínálattal mint valaha: közel ezer ló, hatszáz versenyző, négyszáz néptáncos és hatvan kézműves, iparművész mutatja be tudását. A szervezők összegyűjtöttek tíz érvet, hogy meggyőzzék a kétkedőket, érdemes elindulni a Hortobágyra.

 1. Országos és nemzetközi díjugrató verseny
A fenséges állatok és lovasaik díjugrató akadálypályákon mérettetik meg magukat, mialatt a közönség arcán egyszerre köszön vissza a szurkolás és a lenyűgözöttség élménye.

2. Csikós bajnokság
Ez alkalommal is többféle lovas-bemutatót láthatunk, megannyi látványos elemmel melyben csodájára járhatunk annak, hogyan tud egymásban bízni, együtt gondolkodni és mozogni csikós és lova. 

3. Hortobágyi Vágta 
A Hortobágyi Lovasnapok második napján, szombaton startol a Hortobágyi Vágta nevet viselő, regionális selejtező futam, melynek nyertesei az őszi nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat. Óriási küzdelmek és hihetetlenül izgalmas verseny elevenedik meg a szemünk előtt.

4. Fogathajtó show versenyek
A Hortobágyi Fogathajtás méltán híres világszerte. A Lovasnapokra érkező fogathajtók izgalmas váltó és szimultán bemutató versenyeken feszülnek egymásnak. 

5. Méneshajtás élőzenere
A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja. De miként hajtják a ménest zenére? Az anyakanca ménes és az idei csikók látványa a naplementében megfizethetetlen. 

6. Táncház: 400 néptáncos
Az idén 50 éves táncház mozgalom tiszteletére nagyszabású szabadtéri táncházzal készülnek a szervezők a hortobágyi Lovas Arénában! A programhoz csatlakozva, a BÜRKÖS zenekar muzsikájára indul Kárpát-medencei táncház, mellyel a közönséget is táncra perdítik. 

7. Gyereklovasfalu 
Gyerekfoglalkozások 5000 négyzetméteren gólyalábasokkal, bábelőadásokkal, mesemondással, színházi előadásokkal, gyermektáncházzal - és az elmaradhatatlan vattacukor felhőkkel.

8. Pásztorgasztronómia 
A három nap alatt 3-4 mázsa szürkemarha- és racka húsból készülnek az ínycsiklandozó pásztorételek a pörkölttől a gulyásig. 

9. Kézműves vásár 
60 kézműves hozza el portékáit az ország számos pontjáról. Megtalálható közöttük a világhírű Mihalkó Kalaposház, továbbá megannyi csodálatos fazekas munkák, fából készült termékek, bőrmívek, bicskák és kézműves ékszerek. 

10. Muzsikás Együttes
A Hortobágyi Lovasnapok legnagyobb zenei fellépője a Muzsikás Együttes, mely a legismertebb népzenei formáció idehaza és külföldön egyaránt, továbbá már 40 éve Magyarország népzenei nagykövete. Az ikonikus zenekar húzza majd a táncházmozgalom slágereit, melyre kicsik és nagyok, idősek és fiatalok éjszakába nyúlóan rophatják a táncot. A koncert vendége Petrás Mária, moldvai születésű Prima Primissima-díjas keramikus-iparművész, énekes. 

A felnőtt- és gyermekjegyek a Hortobágyi Lovasnapok weboldalán elérhetőek el! http://hortobagyilovasnapok.hu 

text