IV. Tőserdei Népzenei Tábor

Ismét megrendezték a Tőserdei Népzenei Tábort, Lakiteleken. Az ötletgazda Csík János, és zenésztanár kollégái vezetik be a fiatalokat a népzene rejtelmeibe. A választható hangszerek között szerepel például a hegedű, a citera, a furulya és a népi ének. A táborban általános és középiskolások vesznek részt, többen határon túlról érkeztek.

Hegedűtől, énektől, citerától és furulyától hangos Lakitelek-Tőserdő. A 4. Tőserdei Népzenei Táborba idén is rögtön beteltek a helyek, többen határon túlról érkeztek. A fiatalok azért szeretnek idejárni, mert sokat tanulhatnak.

Hat nap alatt annyit lehet gyorsítani a kézmozgáson, annyit lehet fejlődni, hogy az elképzelhetetlen. Új dalokat tanulunk, új tájegységeket, énekelünk, közösen, együtt vagyunk. Ami egy hétbe belefér, az minden megvan - mondta el Tálas Donát Marcell.

Többen már a kezdetektől részt vesznek a táborban.

Nagy Ádám azért szereti a programot, mert felszabadítja. Le tudja vezetni azt a feszültséget, ami felgyülemlik benne ebben a felgyorsult világban. És ez egy nagyon jó dolog, mert ez sok embernek nem adatik meg - vélekedett a fiatal.

A tábor a hagyományok népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának terepe. Középpontjában idén a hungarikumok álltak.

Csík János, a Tőserdei Népzenei Tábor főszervezője elmondta, nagyon fontosnak tartották a hungarikumok megjelenítését, illetve a kiemelkedő nemzeti értékeink és a helyi értékek bemutatását. A tábor szlogenje az volt, hogy mindennapra egy helyi érték. A Kossuth-díjas zenész szerint Lakitelek-Tőserdőn olyan művészek, olyan alkotók vannak, akik igenis beletartoznak a nemzeti értékekbe, a helyi értékekbe.

A fiatalok Tiszaalpáron, Bársony Mihály kiváló tekerős népzenész bronzszobrának megkoszorúzása után az Árpád-kori falurekonstrukciót látogatták meg. Lezsák Sándor József Attila-díjas költővel jó hangulatú játék keretében ismerkedtek meg a hungarikumokkal. Téma volt még a citera és a citerajáték a magyar nyelvterületen: koncertre hívták a számos arany fokozattal kitüntetett Pannónia citerazenekart.

Megismerkedtek a táborozók a táncház-módszerrel, de vendég volt a Prima Primissima díjas cimbalomművész Balogh Kálmán, a Népművészet Ifjú Mestere 

A résztvevők betekintést kaptak a lakiteleki értéktárban szereplő kincsekkel is, mint például a Harczos Iskola, Kösönytű Néptánccsoport, Czinege Edit kerámiakészítő. Szelesné Kása Ilona, Népművészet Ifjú Mestere kiállítása, Szikra Tőserdő és Holt-Tisza ág.

A közel 80 résztvevőt meglepetés is várta, ingyen palacsintát kaptak a fiatalok. Csík János elárulta, hogy jövőre bővíteni fogják a létszámot, ugyanis rengetegen jelentkeznek hozzájuk. Ami nem is csoda, hiszen ennek a tábornak szíve, szellemisége, lelke van.

Molnár H. Boglárka 

text