Befejeződött az V. Ung-vidéki népzene- és néptánc tábor

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány ötödik alkalommal szervezte meg az Ung-vidéki népzene- és néptánc tábort. A programra a népzene és néptánc iránt érdeklődő 9-16 éves fiatalok jelentkezhettek.

Nyolc településről (Téglás, Eszeny, Szürte, Nagydobrony, Kisdobrony, Csongor, Ungvár, Ungtarnóc) és nyolc oktatási intézményből (Nagydobronyi Líceum, Nagydobronyi Református Líceum, Szürtei Líceum, Ungvári 10. számú Dayka Gábor Líceum, Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium, Csapi 2. Sz. Középiskola, Sislóci Líceum, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma) harminchat gyerek gyűlt össze. A tábor foglalkozásai a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központjában zajlottak, ahol a táncos lábú fiatalokkal magyarországi és itthoni szakképzett oktatók foglalkoztak. Többek között Szokolik Szabolcs, kétszeres aranysarkantyús és Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola oktatója, Szokolik Melinda, kétszeres aranygyöngyös és Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola oktatója.

A gyerekek a hét folyamán a népzen-e és néptáncoktatáson túl részt vehettek számos kézműves foglalkozáson is, melyeken többek között makraméztak, gyöngyöt fűztek és pokrócot szőttek, csuhé babát készítettek.

A program az elmúlt évekhez hasonlóan záró műsorral ért véget. A gyerekek a hét folyamán elsajátított nagydobronyi népdalcsokrot, illetve mezőségi táncokat adtak elő.

A tábor megvalósulását a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatta.

text