Búcson megrendezték a Figur népzenei tábort

A FIGUR Polgári Társulás 2014 óta szervez nyári népzenei táborokat. Az idei tábor – már harmadik alkalommal – Búcson, a Vintop Karkó borászat és panzió területén került megrendezésre.

A 2010-ben alakult kulturális nonprofit szervezet nevét Kristóf János, azaz Figur Jancsi, a berzétei származású, Gömör-szerte elismert és sokat foglalkoztatott prímás tiszteletére vette fel. Figur sokat járt muzsikálni Szilicére, Borzovára és a gombaszögi népművészeti fesztiválra is. Az ottani öregek még ma is jó szívvel gondolnak rá. Amikor Gömörben jártunk, mindig felcsillant az ottani asszonykórus tagjainak szeme, ha szóba került.

A polgári társulás célja a magyar népzene színvonalas tolmácsolása, oktatása, iskolai és óvodai műsorok, táncházak és koncertek szervezése. 2010 óta megszakítás nélkül havi rendszerességgel szervez táncházakat Komáromban, melyeken hagyományőrző zenészek és együttesek is számtalanszor részt vettek.

A polgári társulás 2014 óta szervezi nyári népzenei táborait. 2014-ben Gútán, 2015-től pedig Ipolyszakálloson a Szőttes Felvidéki Folktáborral együtt kerül megrendezésre minden évben a régi nagyfödémesi és gombaszögi táborok szellemében.

A zenetanulás mellett esti táncházi zenélések alkalmával szórakozva fejleszthetik magukat a növendékek, így az improvizatív táncházi zenélést is elsajátíthatják. A tábort minden évben előadások és koncertek színesítik. Emellett a társulás évente tart óvodai vagy iskolai előadásokat a magyar tanítási nyelvű intézményekben. Ezeken az interaktív zeneórákon a gyerekek megismerkedhetnek a népi és nem igazán népi hangszerekkel, közös játékokkal, énekléssel és tánccal hozzák közelebb hozzájuk ezt a zenét.

A búcsi népzenei tábor az év folyamán tartott tanfolyamaik csúcspontját jelenti. Délelőttönként és délutánonként hangszeres oktatás várta a táborlakókat, esténként pedig táncház. A táborban öt napon keresztül párhuzamosan zajlott a népdal- és hangszeres népzeneoktatás neves oktatók: Hideg Anna (Ördöngösfüzes) – ének, Korpás Éva – ének, Horváth Attila – hegedű (haladók), Csernók Klára – hegedű (kezdők), Orsós Tamás – brácsa, Hanusz Zoltán – nagybőgő, Kuti Sándor – cimbalom (Jóka, Vásárút), Deáky Márton – klarinét, tárogató (Jóka, Vásárút) közreműködésével.

A szakmai programok keretében került sor Hideg Anna koncertjére, közreműködött Szilágyi Tóni és a tábor oktatói, valamint Hideg Anna nénivel, az Annus néni daloskönyve című kötet társszerkesztőjével beszélgetett Hanusz Zoltán népzenész, a polgári társulás elnöke.

A 86 éves Hideg Anna a nyugat-mezőségi Ördöngösfüzesen született. Népi hagyományok iránti érdeklődése már gyerekkorában kialakult, elmondása szerint szívesen hallgatta a falu mesemondó asszonyait. A vidék máig legjelesebb néprajzos személyiségét, Kallós Zoltánt már gyerekkorában jól ismerte, aki később is többször felkereste, többnyire kolozsvári és magyarországi tánc- és zenekutatók társaságában.

A helyi folklórcsoport tagjaként, sőt szólóénekesként több romániai folklórfesztiválon is fellépett, egy ízben díjat is nyert, mindazonáltal igazán ismertté az 1989-es politikai változásokat követően, Magyarországon vált – eleinte mint népi énekes és az ördöngösfüzesi tánccsoport tagja, majd a 21. század első éveitől mesemondóként is.

Énekesi repertoárja mintegy háromszáz darabból áll, melyek között nagy számban lelhetők fel archaikus rétegzettségű, régi stílusú népdalok és népballadák, továbbá kántáló énekek. A magyar folklórtörténet „klasszikus” jellegű mesemondóinak egyik utolsó képviselője. Noha mintegy nyolcvan szövegre tehető népköltészeti repertoárjában fellelhetők tréfás mesék, adomák, népmondák és igaz történetek is, a legnagyobb arányban a nagylélegzetű és a mesemondó által „igazi mesék”-nek titulált tündérmesék dominálnak. Legszívesebben ezeket meséli akár szűk családi körben, akár pedig különféle kulturális rendezvényeken, melyeken gyakran és szívesen vesz részt – állandó sikerrel. Mesemondói „felfedezését” követően néhány évvel folklorisztikai szempontú monográfia és a nagyközönségnek szánt népszerűsítő válogatás is megjelent meséiből.

Hideg Anna közös koncertet adott a tábor oktatóival. Az est vendége volt Szilágyi Tóni szamosújvári prímás.




 Miriák Ferenc 

text