Értetek is táncolunk…

A Ritmus megvédte a Népi együttes címet

A védésre az eszenyi kultúrházban került sor, ahol velük együtt színpadra lépett a Borzsavári népzenei együttes is. 

Az eszenyi Ritmus néptáncegyüttest Szabó Tibor alapította 1989 októberében Szalóka, Eszeny és Tiszaújfalu zenét, táncot szerető fiataljaival azzal a céllal, hogy ápolják Kárpátalja népi hagyományait, erősítsék a vidéken élő népek közötti kulturális kapcsolatokat, megismertessék a kelet-közép-európai népek táncait, megőrizzék a népi tánckultúra értékeit.
Rendszeres résztvevői mind a hazai, mind a külföldi néptánctalálkozóknak és fesztiváloknak, ott vannak többek között a Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválokon, a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napokon, az Égtájak Fesztiválokon, a Kolozsváron megrendezésre kerülő Szent István napi Néptánctalálkozókon, a pécsi Határon Túli Magyarok Fesztiválján.

Többször szerepeltek már Kijevben s Ukrajna számos nagyvárosában, Kárpátalja szinte valamennyi magyarlakta településén felléptek,
ezenkívül Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában, Romániában, Horvátországban és Ausztriában.

Repertoárjukban magyar, ukrán, kárpátaljai, szlovák táncok szerepelnek, a hagyományos magyar néptáncok mellett ott találhatók a térségre jellemző beregi, szatmári táncok is. Mindig „tiszta forrásból” merítenek, nagy figyelmet fordítanak az autentikus viseletekre.

1997-ben kapták meg az Ukrán Kulturális Minisztériumtól a Népi együttes címet, amit háromévente azóta is sikeresen megvédenek. A legutóbbi védésre az elmúlt hétvégén került sor, amikor is a fiatalok a Ritmustól megszokott, a lélekből fakadó lelkesedéssel örömtáncoltak az eszenyi kultúrház színpadán, elbűvölve a zsűrit, megörvendeztetve a szülőket, nagyszülőket. Ezúttal elsősorban a kisebbek állták a sarat, mert a mostani helyzet miatt a nagyok közül sokan külföldön vannak. És értük, a távolban lévőkért is táncoltak. Mint Szabó Tibortól megtudtuk, hamarosan találkoznak a fiatalok a Kolozsvári Magyar Napokon – ahová sajnos az együttes vezetője nem kísérheti el őket – együtt ropja majd mindenki. 
Gratulálunk a Ritmusnak a Népi együttes cím megvédéséhez, s azt kívánjuk, mielőbb legyen vége a háborúban, hogy újra együtt lehessen a csapat, s hogy a helyi közönség is élvezhesse produkciójukat.

Kovács Erzsébet

text