XXIX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál

„Aki fiatal, szigorúan és kérlelhetetlenül mondja ki az ítéletet az öregek fölött, és többnyire igaza van. De ítéletet mond egyúttal önmagára is. Arra az időre, amikor már ő is öreg lesz.  Az élet olyan, mint a mellény: ha rosszul gombolta az ember, vagy leesett egy gomb, az ember hiába keresi rajta a hibát. Ki kell gombolni végig az egészet, és újra kell kezdeni előröl. „(Márai Sándor) 

Immár harmadik éve nem érkeznek külföldiek a fesztiválra, ezért a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál tartalmában kicsit másként, de mégis megrendezésre kerül. Igaz, ez még mindig nem gyógyította be a külföldiek hiányát, mégis örömmel tölti el a szervezőket, hogy idén legalább ennyi megadatik. 

Márai sorai tökéletesen megértetik a helyzetet, de nem csak a Summerfest esetében, hanem az élet minden területén: újra kell gombolni, mindent. 

Most örülünk a jelennek, örülünk, hogy megszervezhetjük a fesztivált, és boldogok vagyunk, hogy nem is akármilyen tartalom várja az érdeklődőket. A Magyar Kincsestár a legnemesebb, a legmeggyőzőbb eseménysorozat lesz. Ebben az évben – látva, megtapasztalva a közösségeket érintő akár drámainak is nevezhető nehézségeket, amelyek következtében a családi, település és egyéb közösségek meggyengültek- elérkezett a társadalmi „én idő” szükségessége, amikor saját magunkkal kell foglalkozni, a saját hagyományaink kell megélni, hogy identitásunk megerősítése által közösségeink új erőre kapjanak. Ezért nyitottuk fel a magyar kincsestárat, hogy előszedjünk mindent, ami szívünket, lelkünket erősíti, és felkészülünk 2022-re, amikor újból készek leszünk a külföldiekkel történő nagy találkozásra.  A külföldiekkel idén még mindig online tartjuk a kapcsolatot, de mégis itt is lesznek velünk.  Megtaláltuk a közös hangot, és lehetőséget az együttműködésre, hiszen az elmúlt hónapokban a Jerusalema táncot mintegy 20 ország fiataljaival a Summerfest jegyében eltáncoltuk: együtt voltunk. Torokszorító élmény volt látni a nyers felvételeket: láthattuk melyik ország hol tart a covid helyzet után : van ahol maszkban, anélkül, folyó parton, sokan, vagy csak ketten, de mindenki megértette, hogy a táncba történő bekapcsolódással egymásért, a Summerfestért teszünk tanúbizonyságot. 

Az idei Summerfest mottóját Márai Sándortól kölcsönöztük: 

Csak azt fogjuk megőrizni, amit szeretünk. Azt fogjuk szeretni, amit megértünk. Azt fogjuk érteni, amit megértetnek velünk! (Márai) 

A Summerfest Magyar Kincsestár nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy megértesse a közvéleménnyel miért szükséges ez az összefogás, miért kell az újrakezdésért, az élet folytatásához lélekben megerősödünk, találkoznunk, és megmártóznunk mindabban, ami miénk. 

A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház- mint szervező és a legkiválóbb hazai előadók, énekesek, táncosok az ország minden szegletéből, és minden generációjából azon lesznek, hogy gyönyörű perceket, és felejthetetlen élményeket szerezzenek a nézőknek. 

 A fesztivál központi gondolata az ünnep, az emberi lét egyik legszebb eseményéhez a találkozáshoz és az ígérettételhez, vagyis a menyegzőhöz, az esküvőhöz, a családi élet kezdetéhez kötődik. A MENYEGZŐ Ásó, kapa, nagyharang – menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás nem csak a Summerfest esetében, hanem országosan is egyedülálló produkció. Az ötlet Százhalombattán született: Szigetvári József a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház együttes és művészeti igazgatója ötlete alapján indult el a megvalósítás. Magyarország legjobb együttesei kaptak megszólítást, A Csokonai díjas Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Százhalombatta, a többszörös Ki-Mit-Tud? győztes Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, a Príma Primissima díjas Jászság Népi Együttes Jászberény, Debreceni Népi Együttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes Budapest, mintegy 200 felnőtt táncosa, és közel 100 gyermek táncos lép fel ebben a páratlan műben. 

Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása, amely a Déryné Program támogatásában valósult meg. 

 A fesztivál programjaiban a Cimbaliband, a Kalyi Jag, a Rézeleje zenekar, mint szárvendégek lépnek fel. 

Érdekes színfolt lesz az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza.

Fellépnek a hazai hivatásos társulatok legjobbjai: a Magyar Állami Népi Együttes, A Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett is. 

A fesztivál kiemelt díszvendége: Kárpátalja

2018-ban Százhalombattán új program indult útjára: a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítani a figyelmet, és élő kapcsolat alakítása a kárpátaljai és anyaországi magyarok között. Az idei évben is népzenészek, néptáncosok érkeznek a fesztiválra. A Petőfi évhez kapcsolódva vendégünk lesz a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháza, a Helység kalapácsa előadással.

2018-ban a huszonötödik Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon, Százhalombattán új program indult útjára: a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítani a figyelmet, és élő kapcsolat alakítása a kárpátaljai és anyaországi magyarok között.

A családi és gyermek programok idén a hungarikumokra épülnek: a gyermekek találkozhatnak a busókkal, a komondorral, a sólyommal, és a kalocsai pingáló asszonyokkal. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és az Bahorka Társulat várja a kicsiket.  

Kiállításaink az ünnephez kapcsolódnak: Bajkó Bence fiatal népi iparművész maszatos selyemből készült viseletkiállítása, és az Iharos Népművészeti Egyesület tárgyi kiállítása kápráztatja el a látogatókat. 

Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban, és annak külső helyszínein kerülnek megrendezésre. (Százhalombatta, Szent István tér)

Részletes programok, információ: www.summerfestbatta.hu

                                                    https://www.facebook.com/summerfestfolklorefestival

 

Dobos Ágnes

text