A nyelvet és a nyelvjárásokat ápolnunk, őriznünk kell

Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát szerveztek diákok számára Sátoraljaújhelyen, az anyanyelv volt a téma.

 „Anyanyelvünk kincsesháza − a magyar nyelvjárások, dialektusok, helyi szóhasználatok”, ez volt a témája idén az ifjúsági tudományos ismeretterjesztő konferenciának, az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiának, amit  augusztus 1−5. között Sátoraljaújhelyen tartottak meg a Honismereti Szövetség a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesülettel társszervezésben.

Az akadémián olyan tehetséges fiatalok vehettek részt, akik korábbi tudományos igényű kutatásukkal, előadásukkal helyezést értek el a Honismereti Szövetség, valamint tagszervezeteinek országos és regionális vetélkedőin. A Magyarországról és a határon túlról érkező fiatalok a konferencián beszámoltak a megadott témában kutatási eredményeikről, emellett számos értékes kulturális programon vehettek részt. Idén először – a Szövetség az ELTE Élőnyelvi Diákműhelyével együttműködve a diákok számára nyelvi műhelyfoglalkozásokat dolgoztak ki, ahol a résztvevők játékos úton ismerkedhettek meg a magyar nyelvjárások sokszínűségével valamint a nyelvjárásgyűjtés és -kutatás műhelytitkaival.

 Diákok tanácskoznak a feladatok megoldása előtt

A hétfői megnyitón a résztvevőket az akadémia fővédnöke, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, dr.Fazekas Márk, Sátoraljaújhely aljegyzője és Titkos Sándorné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntötte. A rendezvényt Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke nyitotta meg. A diákoknak lehetőségük nyílt megismerkedni a szakma jeles képviselőivel. Előadást tartott Nyiri Péter, a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, valamint Schirm Anita nyelvész, de szakmai vezetéssel juthattak be az eredeti Rákóczi kéziratokat rejtő Sátoraljaújhelyi Levéltárba, valamint a Kazinczy Múzeumba. Augusztus 3-án tanulmányutat tettek a borsi Rákóczi-kastélyba, valamint a cigándi múzeumfaluba. A gazdag programban volt falu-, illetve városnéző séta, táncház, kincskereső kvízjáték és a résztvevők a népi mesterségekkel is megismerkedhettek kézműves foglalkozások keretében.

Petrán Benedek Lajos, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium tanulója is részt vett az akadémián. Beszámolójában részletesen mesél arról, mi mindent kapott a tábor ideje alatt. Többek között kifejtette, sok mindent tanultunk az öt nap alatt, a legfontosabbat egész életükre megjegyezték: „a nyelvet és a nyelvjárásokat ápolnunk, őriznünk kell, mert az elmúlás mindig ott fog loholni mögöttünk, s csak tőlünk függ, mikor is ér utol”. 

ÉM

text