Csatatér helyett tánctér

Két nap a vajdasági néptánc, muzsika és hagyományok bűvöletében

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, mint háttérintézmény, partnerségben a budapesti Hagyományok Házával szeptember 16–17-én, Zentán, a Fő téren és a Sportcsarnokban hatodik alkalommal tartja meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényét.

Zentán hagyománnyá vált már a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom. Az idei találkozót is ennek a tradíciónak a jegyében szervezték meg, a programot pedig úgy állították össze, hogy a  Vajdaságba települt, vagy itt élő, még hagyományőrzőnek tartott közösségekre helyezték a fókuszt. 

A kétnapos sokadalom és táncháztalálkozó lendületesen, a Bajkó Zenekar népzenei koncertjével és táncházzal indul pénteken. A szombati nap hangulatát a Villámcsődület és felvonulás adja meg, Zenta központjából a Sportcsarnokba vonulnak a résztvevők.  

A déli harangozás előtt már elkezdődik a tánctanítás, a tanulni vágyók – Fábri Géza és csapatával – moldvai táncokat rophatnak. A táncoktató mesterek és a zenészek Szegedről érkeznek, de közülük sokan vajdasági kötődésűek. Az egyórás blokkokban népdalok, hangszeres zene szólalnak meg, a vidékek táncaikat osztják meg az egybegyűltekkel, s népviseleteiket is bemutatják. Ahol még vannak hiteles mesemondók, mint például az aldunaiaknál, ott ők is szerephez jutnak
– adott ízelítőt a gazdag kínálatból Juhász Gyula, a vajdasági hálózat munkatársa.  

A hatodik Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom sztárvendége Paár Julcsi és a Hangoló lesz. 

Amint előző öt esztendőben, a szervezőcsapat idén is gondot fordított arra, hogy a rendezvény családias hangulatú legyen. A gyerekeket, szülőket, nagyszülőket szórakoztatja majd a Kerekerdő zenekar, és ezt a célt szolgálja a babasarok, a ringató foglalkozás és a szabadtéri játékok sora. 

 
A kétnapos nagyrendezvényen bemutatkoznak a környék hagyományőrző közösségei, az érdeklődőket a Vajdaság kiemelkedő népzenészei, táncosai avatják be az autentikus néptánc és muzsika világába, a népi kézműves mesterektől pedig el lehet lesni a hagyományos mesterségek csínját. 

A Táncháztalálkozó jó alkalmat ad Vajdaság népszerűsítésére, s egy új szakmai programmal, a Folk fórummal is készülünk. Ennek keretében az itteni mozgalmak aktuális kérdései kerülnek terítékre. Szükség is van ilyen beszélgetésekre, mivel a népi kultúrával – hivatásszerűen – kevesen foglalkoznak, a legtöbben hobbiból, főállás mellett tudnak időt szakítani rá
– mondta el Juhász Gyula. 

Hozzátette, hogy az idei találkozóra nem vetül a pandémia árnyéka, így népes vendégseregre számítanak, becsléseik szerint mintegy ezer látogatót várnak Zentára. 

Színesnek, hangulatosnak, igazi maradandó élménynek ígérkezik a kétnapos rendezvény, aki teheti, legyen ott, hallgasson ízes népmesét, jó muzsikát és forduljon is táncba a zentai forgatagban! 

A VI. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalomrészletes programját itt és itt lehet böngészni. 

text