Ahol legálisan meg lehet fogni a lányok derekát

Berecz István a Nézőpontban

A néptánc menő lett, a folkudvarok minden zenei fesztiválon tömve vannak, ott zajlanak a reggelig tartó, leghangulatosabb bulik. A táncházmozgalom is látványos változáson ment keresztül az elmúlt pár esztendőben.

Gyökerek, hagyományok újraértelmezéséről, a népdalok szövegeinek egyetemes üzenetéről, kultúrmisszióról beszélgettünk a Nézőpontban Berecz István táncossal és koreográfussal, aki az Örökös Aranysarkantyús Táncos cím, a magyar néptáncos szakma legnagyobb szólótáncosi díjának birtokosa.
Az emberben van, ami örök. Az, hogy egy zene milyen indulatokat, milyen érzéseket ébreszt fel valakiben. Hál' istennek az látszik, hogy a fiatal popzenészeink között is egyre több az olyan, aki alázattal közelít a népzene felé. A következő generációnak, aki már egy olyan színes-szagos világba érkezik, és az étlapról annyi mindent válogathat, és olyan könnyen rabul ejtheti sokféle dolog, szeretnénk fölkínálni tálcán ezt a nyelvet, ami egyébként nemcsak szórakozás, de ez a hívó szó. Gyere, szórakozz, találj magadnak párt, vagy fogd meg a párodat. És itt gyakorlatilag egy olyan régi nyelvkód, egy olyan kulturális-genetikai kód működik, ami jóval túllép önmagán. Tehát hogy nemcsak szórakozás, viszont ezt a vezércselt nekünk be kell dobni, hogy úgy kell csinálj, mintha szórakozás lenne. És nem kell nagy, vaskos, súlyos jelszavakkal körbebástyázzuk, mert akkor elmenekülnek a fiatalok a fenébe” – mondta el többek közt Berecz István a Nézőpont kamerái előtt.

A Berecz Istvánnal készült interjú megtekinthető a Médiatér Youtube-csatornáján. Az interjú a Nézőpont podcastcsatornáján, Spotify-on, vagy az alább beágyazott lejátszóra kattintva is meghallgatható.

text