Sárközi és széki népzenéről, népdalokról Kishegyesen

Sárközi valamint széki népzene és népdalok voltak a témái a IX. Vajdasági Népzenész Találkozónak Kishegyesen.
A résztvevő muzsikusok két napon keresztül tanulhattak kiváló magyarországi és vajdasági tanároktól, népzenészektől, énekesektől és hagyományőrzőktől.
Népzenétől volt hangos hétvégén a kishegyesi Kátai Vendégház. Sok fiatal zenész érkezett magába szívni a hasznos tudást.

Kovács Kristóf, brácsás, Duhaj Zenekar és Kamrás Együttes: „Mind szakmai tudás, mind szórakozás terén is hatalmas fejlődést, élményt nyújt ez a találkozó, ez az időpont, hogy ennyi zenész egy helyen tud lenni és szórakozni, muzsikálni ez elképesztő nagy örömöt tud nyújtani mindannyiunknak.”

A szombati nap témája az erdélyi, széki népzene volt. A gyakorlati oktatásban részt vett, Gombai Tamás hegedűművész-prímás, a népdaloktatást Sőregi Anna, népdalénekes vezette. A népzenei gyűjtések, a széki zenekarok és azok repertoárjáról szóló előadást Árendás Péter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének adjunktusa tartotta.

Árendás Péter, adjunktus, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest: „A széki népzenéről azt kell tudni, hogy a táncházmozgalom legalapvetőbb muzsikája, hiszen innen indult a táncház modellje, ez azt jelenti, hogy aki táncház zenével foglalkozik, az az elsők között széki muzsikával találkozik, ennek az is az oka, hogy Szék az egyik legfelgyűjtöttebb, legalaposabban feltárt település néprajzi szempontból.”

A rendezvényt már kilencedik alkalommal szervezte meg a Juhászok Civil Szervezet. Cél, hogy összefogják a vajdasági népzenészeket és segítsék a fejlődésüket.

Juhász Gábor, elnök, Juhászok Civil Szervezet: „Ez a hétvégénk arról szól, hogy a zenészek saját problémáikkal foglalkoznak, saját magukat tudják képezni, saját úgy technikai, mint elméleti, mint gyakorlati előmenetelüket tudják segíteni, emiatt úgy van, hogy már évek óta szervezünk előadásokat, amely úgy elméleti, mint gyakorlati megközelítésről szól közelebbről egy bizonyos tájegység zenéjéről.”

A népzenész találkozón természetesen az örömzenélés és a szórakozás sem maradt el.


text