Dubai sztorik

Telt ház előtt vetítették a Csíki Moziban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes dubai kiszállásán készült dokumentumfilmet. Katyi Antal alkotása ízelítőt adott a forró éghajlat okozta gondokról és a meleg fogadtatás öröméről.

Pergő tánccal szabták meg a kedd esti vetítés alaphangulatát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai a Csíki Mozi nagytermében. Füleki Zoltán gazdasági vezető vázolta az együttes világkiállításokon való részvételének előzményeit és körülményeit, kiemelve, hogy az együttes művészeti és műszaki személyzete, szervezői stábja kitartó és eredményes munkája mellett e kiszállások létrejöttéhez szükség volt némi szerencsére, no meg a politikusok lobbitevékenységére, támogatására is. Kiemelték Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szerepét, aki környezetvédelmi miniszterként segítette az együttes szereplését a világkiállításokon. Az elöljáró felidézte e kiutazások körülményeit, pár kulisszatitkot is elárult, mondván, hogy politikai ellenfelei azért drukkoltak, hogy miniszterként beletörjön bicskája a román pavilon építésébe és az országot népszerűsítő tevékenységbe. De, mint mondta, a gáncsoskodások dacára is sikerült eleget tenni a feladatnak, a pavilon látogatottsága messze felülmúlta az elvárásokat – ehhez jelentős mértékben hozzájárult az együttes részvétele is.

 Ilyen előzmények után hívták meg az együttest – a világjárvány miatt 2020 helyett 2022-ben megszervezett – dubai világkiállításra, a bő hét kintlét alatt naponta munkaidőnyi fellépésük volt Románia pavilonjában, fellépéseiket számos helyi és idegenből érkezett látogató követte végig, a nézők sorba álltak, hogy bejuthassanak a pavilonba. A világkiállítás többi pavilonja, no meg a város látványosságai meglátogatására vajmi kevés idő jutott, de minden szabad percet kihasználtak arra, hogy minél többet lássanak, tapasztaljanak az arab emirátus csillogó-villogó világából. Még egy sivatagi kiruccanásra is találtak időt és energiát. A Dubaiban eltöltött hét emlékezetes pillanatait, hangulatát örökítette meg Katyi Antal filmje, ezt elevenítették fel a táncosok és ebben osztoztak a széksorokat megtöltő nézők is.
 A vetítés pedig mivel mással érhetett volna véget, mint egy újabb fergeteges tánccal. 


Sarány István

text