Vásárhelyiek kapták a Vásárhelyi Művészeti Díjat

A jeles elismerést Gazsi László Márk néptáncpedagógus, táncos, koreográfus, Koltai Zoltán magyar nóta énekes és az Árendás néptáncegyüttes kapta meg a vasárnap este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett ünnepségen. 

– Régi hagyomány Hódmezővásárhely életében, hogy – annak idején Bessenyei-díj néven – a Magyar Kultúra Napján, gálaműsor keretében átadjuk az adott évben kiemelkedő kulturális teljesítményért a város elismerését. Ezt a hagyományt most Vásárhelyi Művészeti Díj néven folytatjuk. A Magyar Kultúra Napja és a művészeti díjátadó napja az idén szerencsésen egybeesik. Ne felejtsük el, hogy a kultúra nem csak művészet, de tudomány és vallás is egyben – emelte ki ünnepi beszédében Márki-Zay Péter polgármester.

 Hozzátette: – Az Önök ajánlása alapján döntött a díjak odaítéléséről a közgyűlés, s a véletlennek köszönhető, hogy az idén a népi kultúra képviselőit ismerjük el, amikor átadjuk a megosztott egyéni és a csoportos díjat.

Az idén a Vásárhelyi Művészeti-díjat a közgyűlése döntése alapján Gazsi László Márk néptánc pedagógus, táncos, koreográfus, Koltai Zoltán magyar nóta énekes és az Árendás Néptáncegyüttes kapta.

Gazsi László Márk táncpedagógusként – a „Mester és tanítványa” fődíj birtokosaként átadja, megőrzi és megszeretteti a néptánc hagyományát. Megismerteti a magyar nyelvterület legfontosabb tánctípusait, és elhelyezi abban a helyi hagyományokat. Fejleszti a gyerekek és fiatalok mozgáskultúráját, nevel egészséges jó mozgású fiatalokat. Ő maga általános iskolásként kezdett el táncolni, és most már együtt táncol tanítványaival. Azt szeretné, hogy a diákok, megismerjék, megszeressék a néptáncot, amely fejleszti a ritmusérzéket, a zenei képességeket, javítja a testtartást. Ezek mellett erősíti az összetartozás érzését. Ő Vásárhely egyetlen olyan jelenleg aktív táncosa, aki az „Örökös Aranysarkantyús Táncos” cím birtokosa is.

Koltai Zoltán magyar nóta énekes már munkahelyi évei kezdetén szívesen szórakoztatta családját és barátait magyar nótákkal. Kollégái biztatására jelentkezett a Magyar Rádió- és Magyar Televízió által meghirdetett „Nyílik a rózsa” nótaénekes versenyre, mely döntőjében 3. díjat nyert. Ezután elvégezte a szegedi zeneiskola ének szakát, komolyzenei tanulmányokat végzett Szél Pálné Marika növendékeként. Gregor József biztatására operaéneklési versenyeken is részt vett. Végül azonban a magyar nóta éneklést választotta hivatásaként. 1986-ban hivatásos előadóművészi engedélyt szerzett. Művészi tevékenysége során olyan művészekkel lépett fel, mint Solti Károly, Gaál Gabriella, Madarász Katalin, Bokor János. A Dankó Rádió, a Magyar Televízió, a Muzsika Tévé, a Duna Tévé a mai napig rendszeresen szerepelteti műsoraiban. Három magyar nóta lemezt adott ki, ezen kívül szerzői lemeze is van énekes társaival. Városunkban a magyar nóta kedvelők mindannyian ismerik, hiszen 40 év alatt megfordult a művelődési központ színpadán, minden olvasókörben, nyugdíjas klubban, a szociális otthonban.

A csoportos kategória díjazottja ebben az évben az Árendás Néptáncegyüttes lett.



Korom András

text