Féléves néptáncpedagógus-oktatás indult Beregszászban

A hétvégén indult el Beregszászban a Hagyományok Háza Hálózat néptáncpedagógus képzése. A szombatonként megrendezett alkalmaknak a Pásztor Ferenc Közösségi Ház ad otthont egészen júniusig. A képzés nem először kerül megrendezésre, hiszen ez a Hagyományok Háza Hálózat egyik profilja, és nagy népszerűségnek örvend.

Váradi Enikő köszöntőjében örömmel konstatálta, hogy a nehéz körülmények ellenére is sikerül megszervezni a képzést, és az is öröm, hogy jelentkezők is lettek, hiszen tudjuk, milyen sokan döntöttek úgy, hogy ideiglenesen másutt keresik a megélhetést.

– Tizenöten jelentkeztek a képzésre, és vannak közöttük, akiket már jól ismerünk a Hagyományok Háza Hálózat keretében megszervezett rendezvényekről, de ugyanilyen örömmel köszöntjük azokat a kulturális szférában dolgozókat is, akikkel most először találkozunk – mondta a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai programkoordinátora. Hozzátette, most az volt a céljuk, hogy olyan pedagógusokat szólítsanak meg, akik nem jártasak a néptáncoktatásban, de szívesen elsajátítanák azt, hogy később kamatoztathassák ezt a tudásukat is, elősegítve ezzel a magyar kultúra, hagyományaink ápolását.

A programban évek óta meghatározó szerepet játszik a nyíregyházi Antal Roland és neje, Dóra, akik szívvel-lélekkel oktatják a néptáncot, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A lassan negyed évszázada táncpedagógusként tevékenykedő házaspár a Nyíregyházi Tánctanoda vezetői. Együttesükkel országosan szép eredményeket érnek el.

A tanítványokhoz szólva Antal Dóra elárulta, számukra is érdekes a helyzet, hiszen nem igazán tudták, hogy kikkel kezdik meg a foglalkozásokat, az viszont biztos, hogy a nulláról kezdik majd az oktatást.

– Éppen ezért egy különleges rendszert építettünk fel az előttünk álló fél évre. A lényeg az, hogy először megtanuljunk táncolni, aztán pedig azt, hogy hogyan tanítsuk – jegyezte meg. A szót átvéve Roland arra kérte a jelenlévőket, hogy legyenek nyitottak az ő képzési módszerük irányába.

– 25 éve oktatunk néptáncot, és az eredményeink azt mutatják, hogy a módszereink jók, használhatóak mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében. Jól érzik magukat a próbákon, ezáltal könnyen tanulnak. Tehát amellett, hogy táncot tanítunk, közösséget építünk, hiszen látjuk, hogy az érdeklődők szívesen jönnek a foglalkozásokra. Éppen ezért mi most nemcsak táncot szeretnénk átadni, hanem egy olyan gondolkodásmódot, amit mi alkalmazunk – jegyezte meg.

Kérdésünkre Roland elmondta, Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat vezetőjének felkérésére nyolc éve látogatják Kárpátalját. Eleinte a Péterfalvai Néptánctáborban tanítottak néptáncot, amikor pedig útjára indult a mentorprogram, lehetőséget kaptak arra, hogy együtteseket mentoráljanak.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy idén ismét útjára indult a pedagógusok néptáncoktatása. Tavaly Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi-táborban volt egy nagyszerű zárása ennek, amikor szintén felnőtteket oktattunk. Reméljük, most tervezetten minden hétvégén itt tudunk lenni, és ezzel a nagyszerű csapattal fél éven keresztül foglalkozhatunk – jegyezte meg Antal Roland.

A „tanulók” között mi is felfedeztünk ismerős arcokat, többek mellett Kurendás Szilviát, a Nevetlenfalui Művészeti Iskola cimbalom tanárát. A pedagógus elmondta, az idei évtől a helyi óvoda egyik csoportjával is foglalkozik, ezért úgy gondolta, még hatékonyabb lehet a kicsikkel való időtöltés, ha táncra is tanítja őket.

– Kétségtelenül kihívás ez most nekem is, de fontosnak tartottam belevágni, és nagy érdeklődéssel várom az eredményt – mondta a zenepedagógus.

A másik ismerős arc Margitics Ildikó, a Nagyszőlősi Szelíd Lovasközpont egyik vezetője volt, aki elmondta, nyaranta számos alkalommal szerveznek a gyerekeknek táborokat, ahol a tábortűz mellett táncházat is szerveznek nekik.

– Mindig is szerettem volna megtanulni táncolni, és ez most egy nagyszerű lehetőség. És éppen jó, hogy nyár elején zárul a képzés, mert ha minden jól megy, mi is elkezdjük a táborainkat, ahol valami újat, értékeset, igényesen adhatunk tovább a gyerkőcöknek.

Hegedűs Csilla

text