Farsangi táncház Zomborban

A zombori Magyar Polgári Kaszinóban az idén is megtartották a hagyományos Farsangi táncházat. Az eseményen Nyugat-Bácska minden magyarlakta településéről, valamint Kúláról is érkeztek gyerekek

A zombori Magyar Polgári Kaszinóban rendezett Farsangi táncházon mintegy 80 gyerek és 40 szülő, illetve pedagógus vett részt.

Szanka Emma: Doktornőnek öltöztem, és a jelmezbálakat nagyon szeretem.

Diósi Kinga: Szeretek barátkozni, és szeretem is a néptáncot, meg mentem táncolni néptáncot.

Szanka Tünde, Bácskertes: Számomra fontos, hogy a gyermekeimet megismertessem a kultúránkkal, hogy más magyar ajkú gyerekekkel is ismerkedjenek, illetve minden évben el szoktunk jönni a gyerekekkel erre a rendezvényre.

A gyerekeket Nagy Tímea és Éter Máté néptáncoktatók ismertették meg a magyar néptánc alaplépéseivel.

Nagy Tímea, néptáncoktató: Alapjáraton a néptánc egy eléggé összetett, de egyszerre nagyon egyszerű dolog, hiszen egész Magyarország területén az alaplépések, a motívumok szinte ugyanazok, szóval a gyerekeknek az a legszimpatikusabb, hogy ha megtanulnak egy-két nagyon egyszerű alaplépést, akkor ő azt már úgy kombinálja, ahogyan szeretné.

Éter Máté, néptáncoktató: A mai nap folyamán somogyit fogunk táncolni, bukovinai, illetve moldovai táncokat fogunk oktatni.

A Kaszinóban 2012 óta szerveznek közös Farsangi táncházat a nyugat-bácskai magyar gyerekek számára.

Galac Ódri Beáta, szervező: Ilyenkor a Kaszinó vezetősége, apraja-nagyja összejön, és mindenki saját képességeihez és tudásához mérten hozzáadja azt a pluszt, ami szükséges egy ilyen táncház létrejöttéhez. Nagyon fontos számunkra, hogy összekössük a magyar gyerekeket az egész községben.

A zenét és a jó hangulatot a szabadkai Duhaj zenekar biztosította.

text