A vármegye legjobb néptáncosait láthatta a kanizsai publikum

Első alkalommal szervezte meg a Zalagyöngye Művészeti Műhely a Zala Megyei Gyermek és Néptáncfesztivált. A szombati eseményre 11 együttes érkezett a Hevesi Sándor Művelődési Központba.

Szombaton megtelt a kulturális központ néptáncosokkal, szülőkkel és érdeklődőkkel. Hagyományteremtő szándékkal indította el Tóth István a programot, hiszen a gyerekeknek egyaránt nagy szükségük van baráti találkozókra és színpadi bemutatkozásra. A Zalagyöngye művészeti vezetője szerint fontos, hogy a fiatalok megismerhessék egymás közösségét és megmutassák mennyit fejlődtek egy év alatt.

– Ez egy Zala Megyei Gyermek és Néptáncfesztivál, a megye több településéről érkezetek hozzánk együttesek. Zalaegerszegről, Gyenesdiásról, Keszthelyről, Zalaapátiból, illetve Nagykanizsáról is természetesen képviselik csoportok a fesztivált. 11 együttes érkezett 14 produkcióval, gyermek és ifjúsági kategóriában, ez egy színpadi bemutatkozás, fesztiváljelleggel, hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg, ezt szeretnénk évente megismételni, megrendezni – nyilatkozta Tóth István, a Zalagyöngye Táncegyüttes művészeti vezetője.

Zalaegerszegen is nagyon fontosnak tartják, hogy kapcsolatokat építsenek a szűkebb és a tágabb környezetükből is – említette Rácz Petra. Több testvérpár is található az együtteseikben, ilyenkor a nagyok lelkesen segítik az apróságoknak.

– Nagyon örülök, hogy végre itt Nagykanizsán is meg tudjuk magunkat mutatni. Zalaegerszegről érkeztünk 3 csoporttal, a Zalai Aprókkal, akik közösen táncolnak a Csatári Csimotákkal, a Bajnóca Néptánc Együttessel és a Bibrics Táncegyüttessel. Egészen óvodás kortól a középiskolai korosztályig felvonultatjuk a táncosainkat, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak ott, a közvetlen környezetünkben, hanem távolabb is tudják megmutatni a gyerekek, hogy milyen ügyesek és hova fejlődtek – vélekedett Rácz Petra néptáncpedagógus.

Hardi Andrásék Keszthelyről érkezek a fesztiválra, ők is egyetértettek abban, fontos, hogy a kicsik kilépjenek a megszokott berkekből, és lássák, hogy a többi táncos mit tud, milyen szinten állnak, mire kell a továbbiakban figyelni és merre érdemes fejlődni.

– Egy alsó tagozatos csoportot hoztam, 3. osztályosok jelenleg, most már a többség a kezdetek óta együtt táncol, amióta bekerültek az iskolába. Változások, mint mindenhol, voltak, van olyan lányunk, aki két hete-egy hónapja került be a csoportba, a többség ettől függetlenül együtt táncol. Egy kis somogyi kanászanyagot, illetve egy csárdás párosanyagot hoztunk a gyerekekkel – árulta el Hardi András néptáncpedagógus.

Újláb Alex kisgyerek kora óta táncol, az életében fontos szerepet tölt be az együttes. Saját korosztályának a mozgás és a hagyományok ápolása miatt is ajánlja a néptáncot.

– Én 13-14 éve táncolok már, azért tartom fontosnak, mert nekem egy élvezetet ad, illetve az a kis idő mire táncolok, ugye amikor fellépünk, akkor úgy elfelejtek mindent és csak a tánc van nekem – mondta el Újláb Alex, a Kisboróka Táncegyüttes tagja.

A tánc szeretetén volt a hangsúly szombaton a kanizsai művelődési házban is, és az is fontos volt, hogy minden táncos jó élménnyel térjen haza.

K.B.V.

text