Néptánctábor a Fekete-erdőben

A stuttgarti magyar néptáncegyüttes 2023. február 24-26 között tartotta egész Németországban híres néptánctáborát. A próbákon és az esti mulattságokban a Fokos Zenekar húzta a talpalávalót.
    
Kemény József, a Csöbörcsök Táncegyüttes vezetőjének és feleségének, Kemény Ibolykának köszönhetően idén hetedik alkalommal került megrendezésre a tábor. Az elsőt 2016-ban rendezték meg, és azóta töretlen lelkesedéssel minden évben újra és újra összegyűlnek a táncosok egy rövid közös tanulás erejéig. Eleinte kizárólag a stuttgarti együttes tagjai vettek részt az oktatáson és csapatépítésen, majd a rendezvény magas színvonalának köszönhetően már egész Németország területén élő, hagyományainkat ápoló táncosok, zenészek vesznek részt a táborokban. Minden évben más táncanyaggal foglalkoznak és ugyancsak minden évben más oktatót hívnak tanítani.

Az idei táncos összejövetel táncanyaga a vajdaszentiványi táncok voltak. Nagy érdeklődés mutatkozott az esemény iránt, több mint 60 fő vett részt. A korábbi évekhez hasonlóan a Csöbörcsök Táncegyüttessel régóta szoros barátságot ápoló kisebb társaság főzött a táncosoknak. Pénteken érkeztek a résztvevők a táborba, és egymás üdvözlése után Jovánovity Patyerek Réka tartott szászcsávási cigány táncokból egy rövid ízelítőt a lányoknak. Ezt követően közösen vacsoráztunk, majd megkezdődött a mulatság a Fokos Zenekar kíséretében. Az este nagyon jó hangulatban telt, de lélekben már készülődtünk a másnapra, hiszen a szombati napot a néptáncoktatás töltötte ki, melyet idén Kemény Andor és jómagam tartottunk. Délelőtt 10 órától 13 óráig, majd az ebédet követően délután 15 órától 18 óráig a vajdaszentiványi táncokkal, figurákkal, majd 18 órától a tájegység népdalainak szépségeivel ismerkedtünk. A próbákon végig a Fokos Zenekar szolgáltatta a muzsikát, ami igazán varázslatos hangulatot teremtett a próbateremben. Az esti vacsora után ismét táncház következett. Az utolsó napon, vasárnap 10 órától egy rövidebb, ismétlő jellegű táncpróbát tartottunk, ahol a tanultakat felelevenítettük, elmélyítettük, majd a közös ebéd után búcsút vettünk egymástól, és elhagytuk a helyszínt.

Itt tartózkodásom ideje alatt, immár sokadik alkalommal volt szerencsém részt venni olyan programon, mely a hazai és a diaszpórában élő magyar közösségek számára egyaránt fontos. A németországi együttesek rengeteg programot szerveznek és egymás rendezvényein igyekeznek részt venni. Igyekeznek kihasználni minden lehetőséget a találkozásra, hiszen nagyon szoros kapcsolatot ápolnak egymás között. Rengeteg dolog közös bennük, de főként a hagyományaink iránti elhivatottság, a magyar néptáncok iránti érdeklődés és mindenekelőtt az, hogy feladatuknak tekintik, hogy az itt élő magyar embereket a lehető legközelebb hozzák egymáshoz, illetve teremtsenek egy olyan közeget, ahol egy idegen országban otthon érezhetik magukat, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt magyar nyelvet használnak egymás között, ahol a magyar népi kultúra által kapcsolódnak egymáshoz. Különleges kötelék ez, melyre nagy odafigyeléssel vigyáznak.


Janák Réka

text