Gyertek, lányok, karikába

Ahogyan évszázadokkal ezelőtt a templomkertben, úgy szombaton a VOKE Egyetértés Művelődési Központban is az együttlét volt az V. Karikázó Fesztivál leglényegibb értéke, megélése. A „Gyertek lányok karikába” című rendezvényen összesen 229 táncos lépett fel 13 csoport képviseletében. Ezt Törökné Csécs Lenkétől, a rendezvényt szervező Főnix Néptáncegyüttes művészeti vezetőjétől tudjuk, aki a portálunknak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a csoportjuknak a kezdetektől fogva a közösségi élmény, az együtt, egymásért való gyakorlás megélése az egyik fundamentuma. Az eseményt 2014 óta kétévenként megszervezik, ám a pandémia – ahogy annyi más programot – megzavarta a sorozatot. Idén azonban méltóképp, nemzetközivé nőve tért vissza a fesztivál. Érkeztek Debrecenbe nagyváradi, temesvári, budapesti, szegvári és rákospalotai táncosok is. A produkciókat a jeles szakemberekből álló, országosan elismert, négytagú szakmai zsűri értékeli.
 
A szervező közléséből kiderül, leginkább a húsvéti ünnepekhez köthető a női körtáncok előadása. A böjti időszakban tilos volt a tánc, ám a szerelmet, fájdalmat, a jövőt és a természetet megéneklő női karikázók táncolását az egyházi szabályok is megengedték. Nem csak a böjt idején jártak azonban karikázót: a nők a templom előtt a mise után vagy egy-egy bál előtt, tánckezdésként a jó hangulatot alapozták meg ily módon, énekükkel kísérve a mozdulataikat.

– Hiánypótló eleme a magyar néptánckincsnek a karikázó. Örülök, hogy felkértek a fővédnökségre, szívesen teszek eleget a feladatnak, közel áll hozzám a népzene, a néptánc és minden, ami magyar örökségünk, a hagyományaink része – mondta Tasó László országgyűlési képviselő portálunknak. A jelenlévőket köszöntötte még Puskás István alpolgármester. Úgy fogalmazott, a tánc a találkozásokról szól. Két ember közötti és közösségek közötti találkozásról is. Debrecenben az V. Karikázó Fesztiválon a Kárpát-medence tánccsoportjai és tánchagyományai találkoznak. 

HaBe
text