X. Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny

Tizedik alkalommal rendezték meg hétvégén a Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt Jászberényben, a Jászság Népi Együttes székházában. Célja többek között a gyermek és ifjúsági korosztályú táncosok improvizációs képességének elősegítése, a magyar néptánc kincs tovább örökítése. 

A kétnapos rendezvény idén is fórumot teremtett a legkiválóbb gyermek és ifjúsági néptáncos előadóknak arra, hogy számot adhassanak eredeti néptánc ismeretükről, annak újra alkotásáról és magas színvonalú előadásmódjukról. 

Több mint kétszáz fiatal táncos mutatta meg tehetségét a versenyen. A szakmai zsűri  különböző szempontok alapján értékelte a produkciókat. Figyelembe vették többek között a választott tánc ismeretét, motívumkészletének használatát és stílusjegyeinek megjelenítését. Továbbá fontos volt a tánctartalom és a zene illeszkedése, az előadói magatartást, a kapcsolattartás a zenekarral, a tájegység viseletének megjelenítése is. A versenyzők kötelező és szabadon választott táncokkal készültek. Két kategóriában, négy korcsoportban arany, ezüst, bronz, illetve kiemelt arany minősítéseket, valamint különdíjakat adtak át. 

Illés Anita

text