Táncoló tavasz Szabadkán

Szabadka

Táncoló tavasz elnevezéssel szerveztek regionális gyermek és ifjúsági néptáncfesztivált Szabadkán. A sokéves hagyományú rendezvényen vajdasági táncegyüttesek mutatkoztak be.

A regionális fesztivál amellett, hogy bemutatkozási lehetőséget is nyújt a tánccsoportoknak, a barátkozásról is szól. A néptánc szeretete köti össze a rendezvény résztvevőit.

Péity Dominik, Kisvirgonc Táncegyüttes, Topolya: Hatéves korom óta foglalkozom a néptánccal, ajánlom mindenkinek, mert jó a társaság, ezek a gyönyörű viseletek, amikben táncolunk, különbző táncokat tanulunk, évről évre mások, minden karácsonyra új koreográfiánk van, és ez az, amiért tudnám mindenkinek ajánlani.

Fejes Dorka, Cibere Tánccsoport, Horgos: Nagyon nehezek a lépések, de hogyha kitartó vagy, akkor bármit meg lehet csinálni. Én nagyon szeretem a népi hagyományokat, főleg a régi dolgokat. Nekem is volt egy dédtatám, nagyon sokat tanultam tőle, és nagyon szórakoztató a néptánc.

A tánc világnapja alkalmából szervezett találkozóra a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ együttesei mellett Ludasról, Topolyáról, Magyarkanizsáról és Horgosról érkeztek tánccsoportok.

Szécsi Viktória, a szabadkai Népkör MMK művészeti vezetője: A záróakkordja a Táncoló tavasz rendezvénynek, hogy közösen egy össznépi táncházat fogunk tartani, ahol minden gyermek, kicsi és nagy, ifjú és idős, mindenki együtt fog részt venni a táncházban, és ez a cél, hogy mindenkit ugyanaz a ritmus vezéreljen, érezzük jól magunkat, és tudjuk, hogy itt vagyunk, és itt van a helyünk a világban.

A rendezvényt a Népkör Magyar Művelődési Központ szervezte és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.



text