Gálával ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját az Alba Regia AMI

Fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi gálát szombaton a Vörösmarty Színházban az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola. A gálaműsorban az iskola jelenlegi tanulói mellett az elmúlt 20 évben végzett táncosok is teret kaptak és megmutathatták tudásukat a közönségnek.

2003 óta működik az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény megálmodója Botos József, Csokonai Vitéz Mihály-díjas koreográfus, táncpedagógus volt, aki azzal a szándékkal hívta életre a művészeti iskolát, hogy az Alba Regia Táncegyüttesnek legyen utánpótlása és a néptáncot iskolarendszerben tanulhassák a tehetséges növendékek.

Az ARAMI növendékek sikert sikerre halmoztak az elmúlt 20 évben, felnőttként sokan az Alba Regia Táncegyüttes tagjai lettek és többen közülük ma is hivatásos táncosként, vagy táncoktatóként dolgoznak a hagyományok továbbörökítésén.
Az elvégzett munka sikerét jelzi, hogy az ARAMI növendékek brillíroznak az országos tanulmányi versenyek döntőiben, szóló és csoportos formációban egyaránt, valamint az is, hogy az iskola többszörösen kiválóra minősített intézmény, és regisztrált tehetségpont. 

A jubileumi gálán Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Székesfehérváron máig fogalom és erős megtartó erő a néptánc, a közösség közös értéke, a nemzet közösségének alkotóereje és az összetartozás szimbóluma. Felidézte, hogy Székesfehérváron még az egykori Megyei Művelődési Központ táncház mozgalmából nőtte ki magát egykor az Alba Regia Táncegyüttes, majd a generációkon átívelő tudásátadás jegyében jött létre az alapfokú művészeti iskola, mely az utánpótlást is hivatott biztosítani. Hozzátette, hogy mindez komoly szervező erőt igényelt az alapítóktól, akik Pesovár Ferenc nyomdokain haladva, az ő, és kortársai gyűjtésének gyümölcseiből töltekezve viszik évtizedek óta előre a néptánc hagyományainak megőrzését.

„Kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amiket az ősök alkotása teremtett, hanem annyit is, hogy előkészítjük az utódok kultúráját." - idézte Hamvas Béla sorait Székesfehérvár alpolgármestere, aki hozzátette, hogy ebben áll az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola küldetése is. 

Tóthné Botos Rita igazgató az gálán felidézte, hogy az elmúlt húsz évben közel ezer gyermek tanult az intézményben és vett részt több ezer foglalkozáson, valamint több tucat fellépés, szakmai bemutató, karácsonyi és év végi előadás, és persze rengeteg díj, elismerés, oklevél is jelzi azt az utat, amin az ARAMI ment végig az elmúlt két évtizedben. „A legnagyobb örömmel az tölt el, amikor látom, hogy egy családból a szülők az első gyermek után a következő gyermeküket is elhozzák és húsz év után egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy a régi tanítványok a saját gyermekeiket íratják be hozzánk” – tette hozzá Botos Rita. 

Az első műsorszámban az ARAMI Junior és Pulutyka csoportja együtt lépett színpadra, őket az iskola legkisebbjei, a Csöröge csoport követte Kneifelné Vas Éva vezetésével.
A köszöntőket követően ismét a Pulutyka csoporté volt a főszerep, akik mögött már színes táncos-életút és fiatal koruk ellenére rengeteg szakmai siker áll Majorosné Szabó Veronika és Majoros Róbert vezetésével. A jubileumi gálán Szucsági táncokban látható virtuóz férfitáncot is láthatott a közönség, amelyre Sáfrán Balázs tanította be a fiataloknak, A Pulutyka után a Guba csoport következett, őket hat éve terelgeti Majoros Andor, akinek munkáját a tavalyi évtől Fekete Krisztina is segíti. A Guba csoport a „hazai” mezőföldi táncanyag kincseiből adott ízelítőt a gála közönségének. A jubileumi műsort Majoros Róbert állította színpadra, a talpalávalót pedig ezúttal is a Galiba Zenekar húzta. GÁSPÁR PÉTER

text