Összhang: Székely Levente és Sztanó Hédi

Alig egy évvel ezelőtt egy különleges életutat bejárt házaspár választotta otthonául Székesfehérvárt. Történetük, akár egy népmese, több szálon indult. Szereplője a komolyzenét tanuló erdélyi legény, aki Kallós Zoltán hívására a népzene mellett kötelezte el magát, így lett az erdélyi táncházmozgalom elindítója és a budapesti lány, aki a Balett Intézetben a hetvenes években indult Tímár Sándor vezette első hivatásos néptánc osztály hallgatójaként Erdély szerelmese. 

Találkozásuk helyszíne egy visai bál volt, ahol a táncolók által felvert porfelhőn át pillantották meg egymást. Számos akadályt kellett legyőzni, mire közös életük Budapesten elkezdődött. Székely Levente és Sztanó Hédi zenélt, táncolt, oktatott, gyermeket nevelt, építkezett, élték a mindennapokat, amikor is az 1980-as évek végén nagy fordulat következett.

Levente diplomata pályára lépett, és első megbízása Bukarestbe szólt, majd következett New York, Genf, Taiwan. Történelmi pillanatok részesei voltak: a román diktatúra összeomlása, a két ország közötti alapszerződés születése, a szeptember 11-i terrortámadás.

Az ÖKK Podcast következő két adásában feltárul egy szelet az elmúlt három évtized külpolitikai életéből. Miközben bejárjuk velük a világot, megismerünk sokféle szokást és kultúrát, megosztják velünk tapasztalataikat, annak is fültanúi lehetünk, hogy a magyar hagyományok adta erős gyökerek, a népzenei és -tánc kultúra éltetése micsoda biztonságot nyújt és erőt ad a legnehezebb helyzetekben is. Kapcsolatot teremt és minden kaput kinyit! – erősíti meg a prímás diplomata és néptáncos, dokumentumfilmrendező felesége.


 SIMON ERIKA

text