Erdélyi táncok és dallamok a Viski Népzenei és Néptánctáborban

Idén újra megszervezték a Viski Népzenei és Néptánctábort. A program immáron tizenhárom éve segíti a felső-Tisza-vidéki szórványmagyarok identitásának megőrzését a hagyományok által.

A június 11–15. között zajlott program alkalmával több szekcióban tartottak foglalkozásokat, így lehetőség volt táncolni, zenélni, énekelni vagy épp kézműveskedni a hét folyamán. Takács Zsuzsanna, a tábor főszervezője elmondta: „Idén kisebb körben tudtuk megszervezni a tábort, de hálásak vagyunk, hogy a viszontagságok ellenére is megvalósulhatott az esemény. Első alkalommal érkeztek a táborba erdélyi népzenészek és táncosok, akiknek köszönhetően erdélyi, azon belül kalotaszegi táncanyaggal és muzsikával ismerkedtek a gyerekek. A diákok nagyon lelkesen várták már a tábort, hiszen ilyenkor együtt lehetnek közösségben, és elfeledhetik az országban zajló borzalmakat.”

Az erdélyi muzsikosok mellett a viski származású Pál Lajos, Magyarország érdemes művésze, népzenész foglalkozott a harmonikásokkal, míg Pál Eszter népdalénekes, a népművészet ifjú mestere az énekespacsirtákat oktatta. Esténként táncház, napközben pedig kézműves-foglalkozás is várta a diákokat. A tábor idén is ünnepélyes táborzáró gálával ért véget, ahol a diákok bemutatták szüleiknek és a megjelenteknek a tanultakat. A gála egyben a Viski Folkműhely évzáró eseménye is volt, így a folkműhely diákjai számot adtak az elmúlt évben tanult tájegységek táncairól és muzsikájáról is.

Az erdélyi muzsikusok a felnőttek számára népzenei koncerttel kedveskedtek Visken, Técsőn és Sajánban.

Becske Adrienn, a tábor koordinátora elmondta: „Szerettünk volna egy kis változatosságot idén a táborban, hiszen eddig anyaországi oktatók jártak ki hozzánk évről évre. Szerettük volna kipróbálni, hogy milyen az, amikor erdélyi oktatók foglalkoznak a diákokkal. Azt gondolom, ez nagyon jól sikerült. Tavaly a folkműhely diákjai is több tábori alkalmon vehettek részt Erdélyben, ezt a kapcsolatot mélyíteni szerettünk volna, és örülünk neki, hogy idén az erdélyi muzsikusok és táncosok eljöttek hozzánk.

A tábor szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja, a program a Kárpátaljai Magyar Népművészeti és Hagyományőrző Egyesület keretében valósult meg. A tábor támogatója az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Csoóri Sándor Alap.

ve

text