Nem hagyták magára a Bekecs Néptáncegyüttest

A nyárádszeredai önkormányzat szinte erejét meghaladó feladatként vállalta fel az elmúlt időszakban a Bekecs Néptáncegyüttes fenntartását, ideiglenesen, amíg az országos pénzvisszaosztásból lehet majd fizetéseket adni, fejleszteni, évadot tervezni. „Kinőtték Nyárádszeredát, de mi biztos háttérként itt állunk számukra, a kezüket nem engedtük el” – mondta Tóth Sándor polgármester.


A Bekecs Néptáncegyüttes nevét nagyon sokan 2014-ben ismerték meg, amikor egyetlen erdélyi csapatként továbbjutott a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny élő adásában, sőt döntősként átvehették a legjobb határon túli előadónak járó különdíjat. 2017-ben alakultak át hivatásos néptáncegyüttesé, évente közel száz fellépésük van. Az elmúlt években a néptáncegyüttes többnyire magyarországi pályázati pénzekből és az előadások bevételeiből tartotta fenn magát, de egyre nehezebben. Átalakulnak, de a néptánc marad az alap Mint Benő Barna, az együttes vezetője a Székelyhonnak elmondta, egyre bizonytalanabbakká váltak a pályázati alapok, nehezen lehetett egy évadot ezekre a pénzekre alapozva megtervezni. Táncosaik közül is voltak, akik elmentek, valamikor 11 pár táncosuk volt, mára 6 pár maradt. Nyárádszereda önkormányzata felvállalta, hogy létrehozza a Bekecs Táncszínházat, és oda alkalmazza őket, a műszaki munkatársakkal egyetemben. Ideiglenesen a fenntartási költségeket a kisváros költségvetésből oldják meg, de júliusban kérni fogják, hogy a visszaosztott jövedelemadóból támogassák őket, ahogy például a megyei tanács alárendeltségébe tartozó marosvásárhelyi filharmóniát vagy Ariel gyermek- és ifjúsági színházat.

„A fő gerinc továbbra is a néptánc marad, de szeretnénk más színházi műfajokat is kipróbálni és mindenképp nagy hangsúlyt fektetni az utánpótlásra, a fiatalokkal való foglalkozásra. Az új művészeti igazgató, Györfi Csaba is ebben fog segíteni nekünk. Jelenleg tizenöten vagyunk alkalmazva, a következő napokban még párat felvesz a nyárádszeredai polgármesteri hivatal” – tájékoztatott Benő Barna, aki éppen vizsgázni készül, hogy vezetőként tudja irányítani a Bekecs Táncszínházat, és aki beszélgetésünk idején éppen Lengyelországban turnézott a néptáncosokkal. Nehéz, de édes teher A nyárádszeredai polgármesteri hivatal az elmúlt tíz év egyik legnehezebbikét éli át, hiszen nagyon sok pályázata van, amelyekhez az önrészt biztosítani kell. Az eddigi 27 alkalmazott mellett mégis felvállalta a Bekecs Táncszínház létrehozását mint az alárendeltségébe tartozó kulturális intézményt, újabb 21 alkalmazottal – mondta megkeresésünkre Tóth Sándor polgármester. 
Kiemelte, a legkisebb olyan település, amely felvállalta egy ilyen kaliberű kulturális intézmény működtetését, és tette mindezt azért, mert bár a Bekecs már régen kinőtte Nyárádszeredát, de most, hogy nehéz időszakon megy keresztül, kötelességüknek érezték melléje állni, támogatni. Az év második felétől számítanak állami támogatásra Ami a közeljövőt illeti, Tóth Sándor közölte, az érvényes törvények értelmében az önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények fenntartása megoldható a jövedelemadó 2 százalékának visszaosztásából is. Ezt fogják kérni júliusban, vagyis hogy a Bekecs Táncszínház fenntartási költségeit is ebből az országos alapból fedezzék. Törvény szerint ez jár nekik is, remélik, megkapják. Addig is helyi alapokból biztosítják a fizetéseket. Már 15 személyt alkalmaztak június elsejétől, és újabb 6-ot fognak a napokban, hogy az alapcsapat biztosítva legyen. Ilyenkor, a nehézségekben kell a csapat mellé állni, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is támogatni” – összegzett Nyárádszereda polgármestere. 

Simon Virág

text