Vitályos Eszter: A feladat elvégzése össznemzeti érdek

Csoóri Sándor Program

A Csoóri Sándor Program keretében idén 2,5 milliárd forintot biztosít a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a népi kultúra közösséget teremtő műfajai számára – jelentette be Vitályos Eszter pénteken. 

A KIM parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a forrásokat jövő június 30-ig lehet felhasználni hazai és határon túli műhelyek szakmai munkájának támogatására, táncházak, népi kézműves programok, táncegyüttesek, népzenei csoportok és népdalkörök éves tevékenységének finanszírozására.

Mint elhangzott, a Csoóri Sándor Program immár hétéves, a 2023-as pályázat hétfőn jelenik meg, a benyújtásra harminc nap áll rendelkezésre a magyar népi kultúra képviselőinek a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EPER felületén keresztül.

A Csoóri Sándor Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése, mindezzel népművészeti értékeink, hagyományaink megőrzése, átörökítése.

„Magyarország népművészeti nagyhatalom, a magyar kultúra népi hagyományokban és népművészeti értékekben fennmaradt kincseit a jelenlegi és az eljövendő nemzedékek érdekében kötelességünk megóvni. A feladat elvégzése össznemzeti érdek” – hangsúlyozta a parlamenti államtitkár.

MTI

text