Szilágycseh: 20 éve töretlen a Zsibai tábor sikere

Gálával zárult a Szilágycsehben megrendezett XX. Zsibai népzene, néptánc és kézműves tábor.

Összesen 146 fővel gyarapodott az elmúlt héten a tövisháti kisváros, amikor közel húsz településről – Törökbálintról, Nyírbogátról, Kolozsvárról, Zilahról, Szilágysámsonból, Szilágynagyfaluból, Leléből, Diósadból, Szérről, Krasznáról, Ardóról, Méráról, Sarmaságról, Budapestről, Tiszafüredről, Mezőkövesdről, Vérvölgyről és Marosvásárhelyről – érkeztek táborozók az idei találkozóra.

A tábor lezáró gála napján, Antal Katalin, a Tövisháti Kulturális Társaság elnöke elmondta, a 20-as szám sokatmondó, ez idő alatt nagyon sok minden történhet és történt. Az egykori táborozók már felnőtté váltak, néhányan oktatók, az akkor ültetett fa, már oly magas, hogy jól esik az árnyékában megpihenni. A 20 éve megálmodott és kivitelezett tábor mára már szokássá, hagyománnyá vált, melynek árnyékában jó megpihenni.

„Ez a tábor értéket ápol, értéket közvetít, kultúrához édesget, hagyományok előtt tisztelegtet. A csoda az, ahogy a tábor öt napja alatt gyermekek, fiatalok olyan lelkesedéssel tanulnak, táncolnak, zenélnek, olyan élővé válik a múltunk, hogy hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a világ nem változott, hogy szavak nélkül is értjük egymást és bárhonnan is vagyunk, itt itthon vagyunk, ezek mi vagyunk” – mondta Antal Katalin.

Az elmúlt héten a fiatalok zenéltek, táncoltak, kézműveskedtek, és közben beszélgettek. Barátságok kötettek, terveket szőttek, miközben mindenki elfeledkezett az „okos” dolgokról, telefonról, számítógépről.

A tábor sikeréhez a szervezőkön és a jelentkezőkön kívül nagy mértékben hozzájárultak az oktatók. Tőlük perdültek táncra a gyerekek. Kalotaszegi táncot oktatott Farkas László (Berci bácsi) és Maklári Erika, kraszna-berettyómenti táncot Ifj. Hercz Vilmos, Jócsák Gréta, Füzesi Nándor és Füzesi Henrietta, a tövisháti kezdőkkel Hercz Vilmos és Bistey Boglárka foglalkozott, míg a haladókkal Rozsály Dániel és Hercz Lili. A legkisebbeknek népi gyermekjátékot tanított Herczné Barna Éva és Biró Szabolcs-Barna. A néptánchoz zene is kell. A tánchoz való muzsikát Biró Imre, Gyurkó Ádám, Bacsó László, Bróné Dékány Judit, Böröczky Endre, Biró Attila, Bay Attila, Csomós Péter, Varga Dávid és Farkas Lóránd szolgáltatták, a kézműves standoknál Süle Erika, Csere Nagy Mária és Szígyártó Petra irányítása alatt születtek a szebbnél szebb dolgok.

Fotó: Szabó ÁrpádFotó: Szabó Árpád

Bálint Ervin RMDSZ-es polgármester szavait Halász Richárd továbbította, kiemelve, a szilágycsehi néphagyományokra alapuló táborban, nem csak őrzik, hanem megtanulják a néptáncot, és új lépésekkel gazdagodnak a haladók. Ezáltal, „a fiataljaink által, a hagyományok, táncaink, népdalaink tovább élnek” – fogalmazott.

Seres Dénes parlamenti képviselő méltatta a húszéves tábort, a szervezők munkáját. Kiemelte a hagyományok és annak megélésének fontosságát, a fiatalok munkáját, szorgalmát, akik tovább viszik az ott tanultakat, a jövőre nézve pedig újabb eredményes 20 évet kívánt a tábornak, kitartást az oktatóknak, és további lelkesedést a táborozóknak.

Szőke Anna szervező a gálán megköszönte a rendezők és a támogatók tevékenységét, hogy ezúttal is hozzájárultak a tábor sikeréhez, és mint mondta, az oktatók szinte már családtagként térnek vissza évről-évre. „Ennek köszönhető a közvetlen, jókedélyű hangulat, amely az egész hetet jellemezte, és ettől válik nehézzé a búcsúzás minden tábor végén” – zárta Szőke Anna.

Kulcsár Mária

 

text