Művészetoktatás és lemezfelvétel

A Bojtár Népzenei Egyesület 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a Bojtár Együttes szakmai és anyagi támogatását segítse. Létrejöttét a 70-es években elinduló népdalköri-, néptánc- és népzenei mozgalom előzte meg. Az együttes tagjai táncegyütteseket kísérnek, önálló koncerteket szerveznek és számtalan felkérésnek tesznek eleget.

A kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban Baranyai Géza és Id. Vizeli Dezső vezetésével nagyon sok fiatal ismerkedett meg a hangszeres népzenével. Fodor Gyula 1979-ben alakította meg ezekből a fiatalokból azt a zenekart, mely eredeti felállásban, archaikus kíséret szerint játszotta a magyar népzenét. Fejlődésükben a Halmos Béla által irányított „Táncház-zenész” tanfolyam is sokat segített, melyet 1980-82-ig végeztek el a zenészek Győrben.

A rendszerváltás után megváltoztak a gazdasági viszonyok, a zenekarnak próbaterem után kellett nézni, hogy hangszereit biztonságosan tudja tárolni és a tagok szabadidejéhez igazodva tudjanak próbálni. Szakmai fejlődésükhöz pályázati pénzre is szükség volt, hiszen a népzenei táborok, szakmai továbbképzések és a hangszerek elég sok pénzbe kerültek. Így merült fel önálló egyesület létrehozása. A különböző pályázatok segítségével teljesen megújult és bővült a hangszerállomány. A zenekar két tagja – Scheiber Krisztina és Vizeli József – Nyíregyházán elvégezte az ének-zene, népzene tanári szakot, így a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában is tanítják a népzenét. A zeneiskolával közösen júniusban, már XV. alkalommal szervezték meg Őrtilos Szentmihályhegyen a Bojtár Népzenei és Néptánc Tábort. Baráth Adrien támogatásával kétévente kerül megrendezésre a Zalai Regionális Népzenei Verseny a zeneiskolában.

A zenekar alapítótagjai közül Vizeli Balázs az Új Stílus, TÉKA, Szeret, Vujicsics zenekarok prímása. Jelenleg a LFZE Népzene Tanszékén tanít, a Vujicsics Együttessel Kossuth-díjban részesült. Nagykanizsára szívesen jár vissza, a helyi művészeti iskola többször is meghívja előadásokra, zsűrizésre, koncertekre és nyári népzenei táborba. Baa Rozália a szombathelyi Boglya Népzenei Együttes prímása, népi hegedűt tanít Szombathelyen. Tarsoly György a citera, nagybőgő, brácsa hangszerek után a cimbalomnál kötött ki, a Bojtár és a Boglya Zenekar cimbalmosa. Anek Mária a 80-as évek óta a zenekar brácsása. Lengyel József néptáncos először a Patkó Bandában brácsázott, utána lett az együttes zenésze. Horváth Péter „Mesti” a Kanizsa Táncegyüttes néptáncosából nagybőgőssé vált. Dolmányos-Pávlicz Erika a FAMI népi ének szakán tanult és tehetségével gyorsan a zenekar énekese lett. A zenekari munkába besegít Vizeli Máté, Vizeli Bálint és Vizeli Dániel is, mindhárman a fővárosban zenélnek, különböző népzenei formációkban.

Vizeli József, az egyesület elnöke a közeljövő terveiről elmondta: Nemrég jelent meg új CD-nk „Bojtár 40” címmel, melyen kedvenc összeállításaink hallhatók. A nyári fellépések után újabb felvételekre kerül sor, hogy 2024 tavaszán megjelenhessen legújabb lemezünk. Céljaink elérésében sokat jelent számunkra ez a közösség, hozzájárulunk a művészetoktatás céljának eléréséhez, hogy érett,

BAKONYI Erzsébet

text