Főszerepben a zene Zentagunarason

Több mint 200 gyerek vesz részt az idei Batyu táborban Zentagunarason. A tábort 29. alkalommal szervezték meg az észak-bácskai faluban.

  A hatnapos Batyu tábor szervezői elégedettek azzal, hogy minden évben sikerül megtartaniuk a rendezvényt. Mint mondták, évről évre egyre több fiatal jelentkezik a táborba. A rendezvény idén is a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség támogatásával valósult meg.


Kisimre Szerda Anna fő szervező: A Batyu tábor néptáncos és népzenei tábor, öt korosztályban folyik néptáncoktatás. Az alsós tanulók rábaközi táncokat tanulnak, az ötödik-hatodikosok tyukodi táncokat, a hetedik-nyolcadikosok nyárádselyei táncokat, a középiskolások és annál idősebbek pedig két csoportban feketelaki táncokat tanulnak. Úgy szoktuk összeválogatni a táncanyagokat, hogy legyen a tiszai dialektusból, a dunai dialektusból, valamint hogy erdélyi táncanyag is tanulásra kerüljön. A tamburások pedig bajai tamburamuzsikát tanulnak az idén.

Azonkívül, hogy a tábor Vajdaság egyik meghatározó népzenei rendezvénye, minden évben életre szóló barátságok és szerelmek születnek itt. A tábornak közösségteremtő ereje van, és az egyik legfőbb célja a hagyományok átadása a jövő nemzedékeinek.

Szakács Tamás néptáncoktató: Az idei évben rábaközi táncokkal foglalkozunk itt, a batyutáborban, a legfiatalabb korosztállyal igazából, az alsós gyerkőcökkel. Jelen pillanatban 29 gyerkőc van nálunk, és igazából a hatévestől tízéves korig megtalálható mindenféle korosztály, de igazából egy nagyon szuper csapattal tudunk dolgozni.

Kovács Hanna néptáncoktató: Ez a korosztály, akivel mi foglalkozunk, ők még azért annyira nem telefonfüggőek, mint a nagyobbak. Én az egy hét alatt azt tudom mondani, hogy nem is láttam egyikük kezébe sem telefont. Amikor szabadidő van, akkor bejárnak kézműves-foglalkozásokra, van itt egy játszótér az iskola területén, és igazából nagyon jól elvannak, jókat játszanak együtt, és ez nagyszerű.

Az anyaország több településéről érkeztek oktatók, hogy a helyi hagyományokat átadják az érdeklődőknek.

Besze Zsófia, Magyarország: Azért fontos véleményem szerint, mert mi a hagyományokat őrizzük, és ez az egész hagyományőrzés és a szellemi, kulturális örökség úgy tud fennmaradni, hogyha a generációk átadják egymásnak. Most mi tartunk ott, hogy már nekünk kell a fiataloknak és a gyerekeknek átadnunk ezt a tudást.

A tábor pénteken a hagyományos gálaműsorral ér véget, amelyen a résztvevők bemutatják a megtanult táncokat. A szervezők már be is jelentették, hogy a jövő évi, jubileumi 30. Batyu táborra még nagyobb erőfeszítéssel készülnek.

text