Bürökduda és buzsáki ugrós a nyár leckéje

Somogyi táncokkal és népi hangszerekkel ismerkednek ezekben a napokban a fiatalok Buzsákon. A Boszorkányos Néptánc Egyesület a hagyományos buzsáki táborában ezúttal harminchárom gyermeket ismertet meg a néphagyományainkkal.

Ottjártunkkor épp a tamburával ismerkedtek, de a citerára, kobozra, tekerőre, köcsögdudára és a dorombra is ismerősként tekintettek már a gyerekek a buzsáki táborban, amelyet az ismert somogyi népzenész, Husi Gyula vezet. 

– Készítünk bürökdudát is japán keserűfűből, ami kimondottan jó hangszeralapanyag – mondta lapunknak a népzenész – Azt tapasztalom, hogy a gyerekek kevéssé ismerik ugyan a népi hangszereket, de nagyon lelkesek, érdeklődőek – emelte ki Husi Gyula. 

Jilling Lili nagyon élvezte a hangszerbemutatót is, de a legjobban mégis a kézműves foglalkozások tetszettek neki. – Az agyagozás volt a legérdekesebb, mert bármit meg tudtunk formázni – mondta el lapunknak a másodikos iskolás. 

Kardos Réka Öreglakról érkezett a táborba. – Én nagyon szeretek táncolni, különösen a népi tánc a szívem csücske. Itt sokféle vidék táncaival megismerkedhetünk, és az sem elhanyagolható, hogy szebbnél szebb ruhákban léphetünk közönség elé – mondta a táborozó. 

Takács László János, a Boszorkányos-együttes koreográfusa elmondta: a kezdetek óta részt vesz a táborban, ahol a tánc szeretete felé igyekeznek terelgetni az alsós és a felsős gyerekeket. 
– A ritmusérzék kialakítása az elsődleges cél, hogy tudjanak a gyerekek zenére lépni – emelte ki Takács László János. 

Madarász Attila, a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület elnöke elmondta: negyedik alkalommal rendeztek tábort a helyi általános iskolásoknak és utánpótláscsoportjuknak. – Harminchárom gyermek tölt egy hetet a táborban, többségük buzsáki, de vannak öreglaki és lengyeltóti diákok is – tette hozzá. Megjegyezte: a táncoktatás és a népi hangszermustra mellett kézműves foglalkozásokat is tartanak, mint például agyagozás, kőfestés, papírmasé-készítés. 

Hajóra szálltak

– Célunk, hogy utánpótlást neveljünk és megismertessük a gyerekekkel a hagyományokat – emelte ki Madarász Attila. A Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület elnöke azt is elmondta: az alsósok a buzsáki ugróst, a felsősök a lassú és friss csárdást tanulják. Csütörtökön Badacsonyba kirándulnak hajóval, pénteken zárásként sorversenyt szerveznek a focipályán, a bogrács­ban pedig finom ebéd készül a gyerekeknek.


GÓZ LILLA 

-----

Kell az utánpótlás

Szücs Gáborné foglalkozik heti rendszerességgel az utánpótláscsapattal, valamint a helyi iskolában szakköri keretek között ismerteti meg a gyerekekkel a néptáncot. Pünkösdkor mutatkoztak be először a közönségnek. – Tavaly szeptember óta az iskolában ötvenhat gyermekkel foglalkozunk – mondta. Ügyesek és lelkesek, s a szakkörös gyerekekből jöttek már be az utánpótláscsapatba táncosok – emelte ki.

text