III. Népi és Hagyományőrző napok Mezőváriban

A nagydobronyi tájegység népzenéje állt a harmadik alkalommal megrendezett Népi és Hagyományőrző napok középpontjában Mezőváriban. 

A háromnapos rendezvényre a helyi fiatalok mellett a környékbeli – tiszacsomai, sárosoroszi, benei, badalói tánccsoportok érkeztek. Képviselte magát a borzsovai és nagymuzsalyi ifjúság, sőt az eszenyi Szabó Tibor vezette Ritmus tánccsoport is elfogadta a váriak meghívását. Számukra a táborszervező BorzsaVári Tehetséggondozó Művészeti és Hagyományőrző Civil Szervezet az eddiginél is színesebb programmal készült, melynek legfontosabb pillére idén is a néptánc, népzene és énekoktatás volt. 


A néptáncoktatást már hagyományosan Lőrinc Sándor és felesége, Lőrinc Beáta néptánctanár vezette, akik Nyíregyházáról érkeztek erre az alkalomra. Irányításuk alatt a különböző helyről érkezett és különböző korú fiatalok három nap alatt egy tánccsoportként adták elő szatmári és dobronyi táncokból álló produkciójukat, melyet utolsó este, a gálakoncerten nagy siker koronázott. Ekkor vehették át a táncoktatók a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet díszoklevelét is, jelképesen így mondva köszönetet a Kárpátalján végzett önzetlen munkájukért. 


Hasonló elismerés kísérte az ének és hangszeres fellépők előadását is. Az énekfoglalkozásokat Kovács Abigél népdaloktató tartotta, a népi hangszeroktatásban részt vett Biró Hajla Ágnes furulya oktató, Gáti Gyöngyi citera oktató, valamint Kovács Sándor, a BorzsaVári népi zenekar vezetője mint harmónika és brácsa oktató. A hegedűsökkel Lemen Ványa foglalkozott, míg a nagybőgősöket Kovács Tamás terelgette. A kisiskolás korúak Kovács Erikától tanulhattak népi gyermekjátékokat.

A résztvevők szabadidejüket kézműves foglalkozásokkal tölthették, ahol agyagozás, horgolás, gyöngyfűzés, rongybaba- és harisnyavirágkészítés, gyertyaöntés és számos ügyes kezet igénylő elfoglaltságot találhattak maguknak. A programon részt vehettek a település egészen kicsi, óvodás korú gyermekei is, számukra külön örömöt jelentettek a Kurmai Ráti Szilvia mesemondó előadásában megtartott mesedélutánok.

A BorzsaVári Tehetséggondozó Művészeti és Hagyományőrző Civil Szervezet egész évben lehetőséget biztosít a fiatalok számára a néptánc, népzene, népdaloktatásra és különböző kézműves foglalkozásokra. Elhívatott pedagógusaik fontosnak tartják a népi hagyományok továbbadását, a közösség megtartását és megerősítését. Ezekre a programokra lehetőséget ad a református egyház által fenntartott Nemzetház (Egy ház a nemzetért), ahol a helyi gyerekek rendszeres oktatásban részesülnek. A programok anyagi fedezetének nagy részét a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, Csoóri Sándor Alap biztosítja.

Fábián Katalin

text