Újra lesz AchtUngarn fesztivál Bécsben

Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala idén újra megrendezi két napos kulturális fesztiválját Bécsben, a Práterben. A kínálat ismét gazdagnak ígérkezik.

A finanszírozás csúszása miatt idén az ősz elejére tolódik az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala rendezvénye, amelyet így szeptember 8-9-én tartanak majd meg, immáron másodszor a Praterben található Der Gartenben. A fesztivál, amely megtartja struktúráját, és különböző területekről várja a kézműveseket és művészeti együtteseket, idén több gyermekprogramot kínál majd – avatott be az esemény részleteibe a szervezet elnöke, Mentsik Szilvia.

Az idei év egyik jelentős változása, miszerint a kétnapos rendezvényen a korábbihoz képest több gyermekprogramot kínálnak, ami a tavalyi közönség visszajelzésére történik. A rendezvény ideje alatt egy „magyar piac“ is várja majd az érdeklődőket, ausztriai magyar termelők, vállalkozók, kereskedők részvételével.

A fesztivál programjai és kiemelt eseményei
Az AchtUngarn fesztivál megtartja struktúráját, így különböző kulturális területeken változatos tevékenységeket kínál majd. Az első napot a folklórnak, a néptáncnak és a népművészetnek szentelik. Kézművesek, köztük bőrművesek, gyöngyfűzők, kovácsok, fafaragók és keramikusok mutatják be munkáikat. A tavalyi programkínálatból idén is találkozhatnak majd a Ringató foglalkozással a kisgyerekes családok, akiket mind délelőtt, mind délután várják majd a foglalkozást vezetők. Különleges programként lesz mentőkutyás bemutató, amelyre szintén várják a gyermekeket szüleikkel együtt.

Több gyermekprogram is lesz, a többi között a Kuttyomfitty Társulat érkezik majd Bécsbe és tart két előadást – délelőtt és délután is bemutatnak majd egy-egy darabot. A fesztivál első napjának a programját ismét, a már tavaly is nagy sikert aratott táncház zárja majd.

Idén sem csak a magyar ajkú vendégeket várják a rendezvényre
A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy bevonja az osztrák társadalmat, közelebb hozza őket a magyar kultúrához és örökséghez. A fesztiválon mindenki számára nyitott tevékenységek lesznek, többek között zene, filmvetítések és előadások. Az előadások egy része mindkét nyelven zajlik majd, hogy a magyar és német nyelvű látogatókat egyaránt megszólítsák.

A fesztivált a Szövetségi Kancellária támogatja, ugyanis ez egy interkulturális rendezvénynek számít.
Bányi Kriszta, riport:Bognár László, volksgruppen.ORF.at

text