Bertóké Napok Halásziban

A szigetközi kincset őrzik

A hétvége a néptáncról szólt Halásziban: a Lajta Néptáncegyüttes péntektől vasárnapig szervezte meg a Bertóké Napokat.

A Lajta Néptáncegyüttes Palenik József és Balogh Tímea vezetésével tizenötödik alkalommal szervezte meg a Bertóké Napokat Halásziban.

– 1984-ben, a mosonmagyaróvári művelődési ház átadásakor költöztem haza, azóta kutatom a szigetközi folklórkincset. Jó tananyag gyűlt össze, amelyet azonban csak a szakma ismert. Innen jött a Bertóké Napo ötlete, hogy minél szélesebb körben mutassuk be a térség népzenéjét, néptáncait, köztük a Bertóké verbunkot, mely az egyik legkorábbi verbunkunk – tudtuk meg Palenik József táncpedagógustól.

A Bertóké Napokat pénteken nyitották meg, táncházzal egybekötve. Szombaton szervezték meg a Neuberger Ferenc verbunkversenyt, melyen idén heten indultak. Palenik József tájékoztatása szerint ezúttal körmendi, nagymegyeri táncosokkal mérték össze tudásukat a lajtások. A helyi Karácsony Kevin és a körmendi Balogh Ádám nyerte a megmérettetést. Különleges hagyomány, hogy akinek harmadszorra sikerül a versenyen győznie, egy táncos csizma lesz a jutalma. Eddig ez már négy táncosnak sikerült, Ádám az ötödik.

A halászi öreg iskola udvarán egyébként bemutatkoztak a Lajta Néptáncegyüttes mellett a nagymegyeri és lendvai vendég együttesek is.

Vasárnap a mise után a templom mellett táncoltak a Bertóké Napok résztvevői.


MÉSZELY RÉKA

text